От Централната избирателна комисия дадоха важни указания за това как

...
От Централната избирателна комисия дадоха важни указания за това как
Коментари Харесай

ЦИК дадоха важни указания за това как да гласуваме

От Централната изборна комисия дадоха значими инструкции за това по какъв начин да гласуваме на идните избори 2 в 1 за Европейски парламент и за Народно заседание. На постоянния брифинг на ЦИК представителят Росица Матева показа двата типа бюлетини и машините за гласоподаване, съобщи кореспондент на " ". 

Пред медиите Матева изясни, че е извънредно значимо по какъв начин ще се гласоподава на хартиените бюлетини. Двата типа са в друг цвят - тази за евроизборите е в синьо, а тази за народни представители - в зелено. 

" Партиите и обединенията, и надлежно номерата, са изписани в зелен цвят. Отгоре написа " Бюлетина за народни представители ". Бюлетината за членове на Европейски парламент е в наследник цвят. В нея имаме една кандидатска листа, със 17 претенденти, която е идентична за цялата страна и за гласоподаване отвън страната ", съобщи Матева.

При бюлетината за гласоподаване за народни представители има разлики при тази за страната и тази за чужбина. Гласуващите отвън страната няма да могат да гласоподават с преференции. Освен това е извънредно значимо при гласоподаване с хартиени бюлетини за народни представители да се гласоподава, първо, в квадратчето с номера на партията или обединението, която е издигнала съответен претендент, преди да изберем преференцията си.  

При машинния избор се употребява същият програмен продукт, който се е употребявал и на локалните избори от края на предходната година. Бюлетините, които се разпечатват, ще бъдат същите като на тези от локалния избор. За да гласоподава на машина, гласоподавателят първо ще би трябвало да сложи карта в машина, по-късно да реши дали да взе участие в двата типа избори, или единствено в единия.

При гласуването за народни представители на машина е добре да знаем авансово кой претендент желаеме да подкрепим, посъветва Матева. И посочи, че още веднъж първо ще би трябвало да се избере политическата партия, а по-късно и претендента при преференциалния избор. 

Ако гласуваме на машина и сме решили да участваме и в двата типа избори, само че пропуснем да пуснем гласа си в някоя от двете бюлетини, то машината няма да ни разреши да продължим напред. След вярно осъществяване на стъпките, машината ще отпечата две бюлетини (бел. от ред. - в случай че сме дали своят вот и за Европарламент, и за национални представители). Тази за Народното събрание е по-дълга, а тази за Европарламента по-къса. След това двете бюлетини се пускат в съответните урни в секцията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР