Министерският съвет одобри на днешното си заседание подписаната на 14

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание подписаната на 14
Коментари Харесай

Кабинетът одобри спогодба с Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание подписаната на 14 септември конвенция с Нидерландия за отбягване на двойното данъчно облагане с налози на приходите и попречване на отклонението и заобикалянето на данъчно облагане.

Кабинетът предложи на Народното събрание да я ратифицира със закон. С документа се основават облекчени от данъчна позиция благоприятни условия за локалните лица на всяка от двете страни да реализират стопанска активност в другата страна в разнообразни сфери и браншове. Това ще способства за задълбочаване на двустранното икономическо и капиталово съдействие сред двете страни.

Данъчните правила, възприети в подписаната Спогодба, са съобразени с настоящото българско данъчно законодателство и актуалните правила и развития в интернационалното данъчно облагане, отразени в настоящия Модел на данъчна конвенция на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Новите насоки в тази област са материализирани и в Проекта „ Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на облаги “ (Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Той предлага на страните решения за превъзмогване на разликите в съществуващите интернационалните данъчни правила, които разрешават на фирмите да минимизират данъчните си отговорности посредством потреблението на схеми за нападателно данъчно обмисляне, прехвърляйки изкуствено корпоративните си облаги към юрисдикции с ниски или нулеви данъчни ставки.

Мерките по Проекта BEPS основават предпоставки за по-голяма данъчна предвидимост и правна сигурност посредством основаване на условия за по-ефективно разрешаване на разногласията сред данъчно задължените лица и администрациите при използването на интернационалните данъчни правила и условия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР