Министерският съвет одобри изменения в Закона обществените поръчки. Промените са

...
Министерският съвет одобри изменения в Закона обществените поръчки. Промените са
Коментари Харесай

Създават консултативен съвет за контрол на обществените поръчки

Министерският съвет утвърди промени в Закона публичните поръчки. Промените са в четири групи – задължения по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), законодателни ограничения в региона на публичните поръчки, усъвършенства се сходството на 3акона с европейското законодателство и се преодоляват установени проблеми в практиката на възложителите. 

Предложените мерки  целят понижаване на неконкурентното възлагане при потребление на процедури на договаряне без съобщение, като е прецизирана дефиницията на „ изключителни условия ” в § 2, т. 17 от Допълнителните разпореждания на Закона публичните поръчки. Така ще бъде лимитирано използването на тези процедури в следствие от недобро обмисляне и подготовка от страна на възложителя. 

В новите оферти ще бъде основан експертен съвещателен съвет към министъра на финансите Асен Василев като консултативен орган по въпросите, свързани с реализиране на контролната активност в региона на публичните поръчки.

Предложено е и двойно нарастване на глобите при нарушавания на разпоредбите за възлагане. 

Осигурява се опция да се изисква аргументация за извънредно удобни оферти и при подадени единствено една или две предложения.  В тези случаи параленост ще се прави с оповестената планирана стойност, а когато е неприложимо (напр. единични цени, отстъпки, надценки) – с друга, авансово оповестена от възложителя справедлива база за съпоставяне. 

Ще се вкара и обвързване обществените възложители да слагат екологични условия при възлагане на поръчки за доставки и услуги над избрани прагове. 

Също по този начин са препоръчани промени, свързани с практическото използване на закона. 

Прецизирана е наредбата на член 117а от Закона публичните поръчки, за превъзмогване на спорно пояснение по отношение на опцията за индексиране цените на контракти при инфлация, когато за съответния предмет няма утвърдена методика.  В тези случаи размерът на нарастването ще се открива във всеки съответен случай въз основа на показаните доказателства. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР