Министърът възстановява читалища, политикът громи партийната ерес, актьорът помага на

...
Министърът възстановява читалища, политикът громи партийната ерес, актьорът помага на
Коментари Харесай

Атанас има мисия, точи ножове и люби страстно

Министърът възвръща читалища, политикът громи партийната разкол, артистът оказва помощ на младите Трима адаши са си взели по нещо от светеца настойник
 

Той е един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата. Разпространител на монашеството в Европа. Патриарх на Александрия от 328 до 373 година. Не инцидентно още ранните християни назовават Свети Атанасий - " Велики ".

Но българите се вълнуват от египетския влъхва единствено на 18 януари, когато Атанасовците разпъват обилни софри, пробвайки се да засенчат към този момент почерпилите родственици и другари Антоновци. Извън именяците малко на брой знаят, че Св. Атанасий е ревнив противоборец на Арий и арианството, един от най-значимите християнски водачи. Делото му се уважава навръх 18 януари, тъй като тогава е последното му завръщане като православен свещеник на Александрия, откакто арианите пет пъти го гонят от поста.

В националните вярвания обаче нито Св. Антоний, нито св. Атанасий са това, което са. Легендарният пустинник Антоний, преборил личните си бесове и останал уважаван като врач на захласнатите и борецът против ересите Атанасий са просто двама братя ковачи. Според поверия те са изобретили ковашките клещи и точно по тази причина се смятат за настойници на ковачи, ножари, железари, налбанти, точилари. Фолклорната ни традиция споделя, че двамата светци владеят времето - " затоплят земята " и я обръщат към пролетта. За да не стане сакатлък, в дните на братята има куп забрани - дамите не плетат, не шият и предат, не готвят фасул и леща - с цел да не разсънят шарката и чумата, от които светците ги пазят. А мъжете не впрягат добитъка, с цел да бъдат животните здрави.

Днес е ясно, че

на 18 януари Атанаските няма да отделят през целия ден в кухнята за обичайното печено свинско

месо и баницата с мед и орехи. Защото има Glovo. Но пък мъжете могат да си " откраднат " по някоя друга линия от светеца настойник, с цел да бележат пътя, по който обръщат живота на останалите. Трима съименници са добър образец за това. Още повече, че носят два пъти името на светеца си: Атанас Атанасов.

Политикът несъмнено се е съсредоточил в легендата за Свети Атанасий, която споделя, че при разделянето на небето и земята на него се паднали ледовете и зимните снегове. Ген. Атанас Атанасов, водач на ДСБ в оставка поради изборния провал на " Демократична България ",

умее три неща - да разделя, да натрупа зимни снегове и да ги трансформира в ледове

Линии, които той и партията му прокопаха против всички останали политически обединения, дефинираха образа на Костовото ДСБ като бутикова партия. Коалицията й с " Да, България " на Христо Иванов роди част от протестния айсберг, в който титаникът на ГЕРБ се разруши безславно. Коалицията на Атанасов влезе във властта. Но дали стоплянето на земята с Българска социалистическа партия ще обърне настроенията на десния електорат, следва да забележим. Засега е ясно, че от светеца си Атанас Атанасов е взел гения да громи партийната разкол и умеенето да точи ножове. Всеки, който дръзне да каже добра дума за Борисов и прокуратурата, попада в клещите на генерала. И освен. Той обича да командва. Разбраха го и министър председателят Кирил Петков, който получи предизвестие от Атанасов поради позицията си към Северна Македония, и президентът Румен Радев. На него Атанасов размаха генералски пръст, като му сподели не бил патрон на кабинета.

За разлика от правилния на Иван Костов политик, министър Атанас Атанасов е цялостна негова диаметралност. От своя небесен настойник той е взел към този момент единствено най-благите черти.

Най-младият министър в историята на България пое културата с възрожденския хъс

да възражда българщината. Бабите от първомайското село Татарево боготворят американския ученик, възкресил от пепелта локалното читалище. За министър Атанасов споделят, че е спокоен и диалогичен, само че и претенциозен. Заеме ли се с идея - довежда я до край. Противно на политика Атанасов, който мъчно стопира да приказва, министърът към този момент мълчи. Той е може би единственият член на кабинета " Кирил Петков ", който още не е обиколил по няколко пъти малките екрани. Нищо, че за разлика от останалите министри има доста по-голямо съображение да го направи, тъй като по обучение е театрал. Придобива степен " Бакалавър " по компетентност " Театрално изкуство " в Whitman College (САЩ), където е признат на цялостна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск. Заявката му за цялостна смяна в бранш просвета обаче е в действителност сериозна. Екипът му от зам.-министри демонстрира, че цели на ведомството ще бъдат както театралните изкуства, потърпевши най-силно в пандемията, по този начин и културно-историческото завещание и неговия нов живот в умните градове по новия европейски Баухаус.

Легендата за Свети Атанасий продължава с националния роман, че на 18 януари светията  съблича дебелия си зимен кожух и си облича тънката риза. За да покаже смяната. Вярата в нея е надълбоко закодира в

трети Атанас Атанасов - огромният артист, професор в НАТФИЗ

Ако по принцип студентите боготворят преподавателите си, то при проф. Атанасов е противоположното. Той е предан на младите. Никога не им размахва пръст. Вярва, че в случай че на някого би трябвало да се гласоподава доверие, то това са точно те. Учи ги да се радват на непознатия триумф и да не го считат за личен неуспех. От своя светец настойник професорът си е взел вярата. Убеден е, че нещата се случват, когато вярваш в тях. Доказателство за това е любовта на живота му - актрисата-преподавател Десислава Стойчева, щерка на огромните Виолета Бахчаванова и Васил Стойчев.

Атанас и Десислава се срещат в театъра. Като обратно дамата разчупва стандарта, подарявайки след представлението роза на кавалера. По-късно, на нейно зрелище, Атанасов връща жеста. Сватбата не закъснява. И е същински градски театър. " Беше занимателно прекарване, всички сътрудници артисти пристигнаха облечени в техните костюми от представленията. Кумовете пък ни гонеха по улицата да ни връзват с белезници, тъй като ние не искахме да отидем към залата, тролеите спираха ", спомня си пред бТВ Десислава.За тримата съименници Атанас Атанасов сцената е друга - парламентарна, министерска, театрална. Всеки от тях върви по личен път. Но имат нещо общо - носят кожуха на Свети Атанасий. И знаят по кое време да го съблекат, с цел да провокират поврат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР