Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и ректорът на Софийския

...
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и ректорът на Софийския
Коментари Харесай

Сербезова и Герджиков обсъдиха възобновяване на учебните занятия в Медицинския факултет на СУ

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков са разискали възобновяването на образователните занятия на студентите от Медицинския факултет към Софийския университет " Св. Климент Охридски “, оповестиха от Министерството на здравеопазването. В срещата са взели участие също деканът на Медицинския факултет доцент Дорина Асенова, заместник-деканът на факултета проф. Любомир Спасов и представители на Министерството на здравеопазването.

" Не е редно да страда образователният развой и това не трябва да се позволява, изключително в тази обстановка при дефицит на лекари “, е декларирала проф. Сербезова. Тя е е срещнала академичното управление с вчерашното си решение краткотрайно да бъдат прекратени всички дейности по вливането на болница ''Лозенец'' в профилираната детска болница ''Проф. доктор Иван Митев''.

" Медицинският факултет има база за образование и студентите могат да организират естествен образователен развой “, е показал от своя страна ректорът на Софийския университет. Във факултета учат 1100 студенти, а болница " Лозенец “ е базата за образование на СУ. " Студентите са извънредно обезпокоени. 80% от преподавателите са наши лекари, а за жалост някои от тях напущат. Ако загубим университетския си състав, мъчно бихме могли да го възстановим “, е обяснила доцент Дорина Асенова.

Относно построяването на нова детска болница проф. Герджиков е показал, че СУ е склонен с построяването ѝ на територията на болница " Лозенец “. " Но положителното и вярно решение би било да има две обособени лечебни заведения. Не може да разрушиш към този момент съществуваща болница с 18 отделения, където се образоват студенти “, безапелационен е ректорът на СУ.

Според него трайният излаз от обстановката е болница " Лозенец “ да премине към Софийския университет.

Здравният министър съобщи, че откакто беседва с всички ангажирани страни, ще вземе дефинитивно решение, което да е най-хубавото за детското опазване на здравето в страната.

Проф. Сербезова и проф. Герджиков се договориха на последваща среща, поради епидемиологичната конюнктура в страната, да обсъдят опциите за връщане на всички студенти към присъствена форма на образование.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР