Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис заяви, че

...
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис заяви, че
Коментари Харесай

Гръцкият външен министър: Преспанското споразумение не може да се променя едностранно

Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис съобщи, че Преспанското съглашение е интернационално утвърдено съглашение и не може да бъде променяно или преразглеждано едностранно.

В утринно изявление за гръцкото радио " " ръководителят на гръцката дипломация уточни, че " в този миг има въпрос, зародил след изборите в Северна Македония ", само че също по този начин акцентира, че те сигурно почитат изборните резултати.

„ Това, което постоянно подчертаваме, е, че без значение от разликите, идеологическите и политическите разлики, които новото политическо управление може да има съгласно Преспанското съглашение, това е интернационален контракт, който е утвърден. Страните не го трансформират или преразглеждат едностранно. Той съставлява доста съществена точка, върху която се градят интернационалните връзки на Северна Македония. Разбира се, Европейският съюз прави оценка въпросите от Преспанското съглашение и неговото цялостно и поредно използване и по тази причина считам, че политическото управление на Северна Македония. ще направи оценка на тези въпроси и ще се съобрази с условията от Преспанското съглашение ", уточни Герапетритис.

Герапетритис добави, че Гърция от своя страна следва поредното използване на Споразумението и подсети, че " днешното държавно болшинство като съпротива в миналото уточни сивите точки на Споразумението ".

„ За мен е значимо да съблюдаваме контрактуваните неща, не тъй като сме съгласни с контрактуваното, а тъй като това е съглашение за последователност и непоклатимост и никога не можем да сътворяваме едностранна рамка, върху която да градят политически кариери “, уточни ръководителят на гръцката дипломация.

Герапетрис изрично отхвърли появилите се в гръцките медии информации, че е взел участие в правенето на Преспанския контракт, като означи, че не е знаел нито ред от текста, преди да бъде огласен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР