През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт.

...
През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт.
Коментари Харесай

Жълт и оранжев код за бури в половината страна в петък

През идващото денонощие през страната ще премине леден атмосферен фронт . През нощта превалявания и гръмотевични стихии ще има тук-там основно в Северна България, като там вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него нахлува по-хладен въздух. Това оповестиха от Националния институт за метеорология и хидрология.

В Централната и Източната част на страната има публикуван жълт и оранжев код за рисково време - интензивни превалявания и заплаха от гръмотевични стихии.

Утре превалявания ще има на доста места и ще са най-вече краткотрайни, само че интензивни и съпроводени с гръмотевици . Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е сдържан. Условия за мощни гръмотевични стихии и градушки ще има в следобедните часове основно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна преваляванията ще спрат през нощта против събота. Дневните температури ще се намалят и оптималните ще са сред 22° и 27°, в София – към 22°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от междинното за месеца, към обяд ще стартира да се покачва.

Над Черноморието облачността ще е забележителна, с превалявания от дъжд и гръмотевична активност. На места основно в следобедните часове явленията ще са интензивни, с условия за развиване на мощни гръмотевични стихии и градушки. Ще духа сдържан вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са сред 23° и 27°. Температурата на морската вода е 23°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините времето ще е динамично. С сдържан и мощен северозападен вятър ще нахлува по-студен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има превалявания от дъжд и гръмотевични стихии. Вечерта явленията в масивите от Западна България ще затихнат. Максималната температура на 1200 метра ще е към 18°, на 2000 метра – към 11°.
През почивните дни ще бъде най-вече слънчево, след обяд с развиване на купеста облачност. Има дребна възможност за изолирани краткотрайни превалявания, основно в планините. Още в събота вятърът ще отслабне, а в нощните часове в доста региони ще стихва. Температурите постепенно ще се покачват и в неделя оптималните ще са сред 27° и 32°.

Около и след обяд изначало в планините и планинските региони , а по-късно и в останалата част от страната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици. В Северна България ще има условия за интензивни превалявания и градушки, като те ще продължат и през нощта. Вятърът ще е слаб, в Северозападна България ще се ориентира от северозапад , в останалите региони ще е от изток-североизток.

Максималните температури ще са сред 30 и 35 градуса, малко по-ниски ще са в Северозападна България и по Черноморието, а в София - към 29 градуса.

Над планините ще се развива купеста, след обяд и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Стара планина. Ще духа сдържан, по високите и открити елементи и мощен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 25 градуса, на 2000 метла - към 16 градуса.

Над Черноморието облачността ще е раздрана, след обяд - купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни превалявания, в обособени региони, основно по северното крайбрежие ще са обилни по количество, съпроводени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Максималните температури ще бъдат сред 23 и 28 градуса. Температурата на морската вода е 22-25 градуса, по-ниска на север от нос Калиакра. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Източник:БТА, Национален институт по метеорология и хидрология

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР