Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски Ивайло

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски Ивайло
Коментари Харесай

Министри обсъдиха инфраструктурните проекти между България и Сърбия

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски Ивайло Московски е министър на превоза, осведомителните технологии и... към профила, министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и... към профила и Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия са постигнали през днешния ден съглашение в региона на вътрешноводния, водния и на железопътния превоз сред двете страни, както и по други значими инфраструктурни планове, стана ясно от взаимната им конференция през днешния ден.

Министър Московски и министър Нанков подчертаха, че днешната среща е предизвикана от целта на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, а точно свързаността и интеграцията на Западните Балкани. Сръбската страна има утвърдено финансиране от Европейска инвестиционна банка за създаване на жп пътя до границата ни. По думите на Московски този план е гарантиран финансово от сръбска страна и евентуално леко ще изпреварят темповете, с които ние работим. От българска страна пътят София - Драгоман е разграничен на две елементи. Пътят София - Волуяк е в тръжна процедура, с обезпечено финансиране. Изготвен е механически план за Волуяк - Драгоман и в границите на идващите три години ще имаме железопътна съгласуваност сред двете страни, уточни министър Московски.

Министър Нанков осведоми, че макар известното закъснение за създаване на скоростния път сред София и сръбската граница, част от интернационалния кулоар 10, са подхванати бързи дейности. Реалното осъществяване ще започва още тази година за построяването на 32-километровия път, сподели той. Нанков благодари на сръбския си сътрудник за поддръжката, с помощта на която сме получили част от финансирането на плана посредством инструмента за съгласуваност на Европа. Останалата част от плана ще покрием със лични средства и се надявам в границите на идващите две и половина години да приключим българската страна от пътя София - Ниш - Белград, сподели министър Нанков. Той уточни още, че с обезпечения бюджет по Трансграничната стратегия за втория програмен интервал от към 35 млн. евро, ще можем да организираме устойчиви трансгранични планове, ориентирани към общините на двете страни и свързани с развиването на туризма, околната среда и юношески политики.

"Позицията на Сърбия е "за " участие в Европейски Съюз, с цел да може целият район да действа и Западните Балкани да бъдат свързани на всички равнища ", разяснява вицепремиерът Зорана Михайлович. Тя напомни значимостта на свързващия път сред двете страни, като акцентира, че през предходната година Сърбия е построила към този момент към 200 км от пътя Белград - Ниш. Електрифиацията на жп линията Ниш - Димитровград има обезпечено финансиране, сподели още Михайлович. В отговор на въпрос сръбският министър акцентира, че реконструкцията, модернизацията и електрификацията на пътя Ниш - Димитровград, както и построяването на околовръстния път за Ниш, е най-важният за сръбската страна план и той ще коства 265 млн. евро. Другият значим за западната ни съседка план е газопроводът Ниш - Димитровград, който е контрактуван и финансиран от европейски фондове за към 60 млн. евро. Двете страни ще работят и за облекчение на граничните преходи и рухване на митническите бариери, беше посочено още на срещата.

Министър Московски осведоми, че до 6 месеца ще падне роуминга сред България и Сърбия и цените фрапантно ще намалеят. Извън тематиката превоз се работи по всички типове свързаности сред балканските страни като оптична връзка сред България, Сърбия и Румъния. Сърбия е взела 850 млн. евро заем са създаване на кулоар 10 от европейските институции.

На журналистически въпрос за проблемите в БДЖ министър Московски сподели, че сега, в който се е появил още анонсът на репортажа за БДЖ, е упълномощил инспекция. Когато тя завърши, той ще заяви какви ще бъдат и решенията. Московски сподели, че инспекциите ще обзет безспорни всички свери на действия в сдружението. По отношение на отправените закани от страна на началник в железницата към негов зависещ, министър Московски сподели, че за това би трябвало да се произнесе прокуратурата. Дружеството беше банкрутирало по време на първия ни мандат с 850 млн. лв. задължения, а все още те са под 350 млн. лева, сподели още министърът. Първата и най-основна тематика в БДЖ е финансовото му положение и през днешния ден също ще има договаряния с облигационерите, сподели той. Механизмът за стабилизирането е посредством концесията на Летище София, уточни Московски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР