Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министър Иван Демерджиев

...
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министър Иван Демерджиев
Коментари Харесай

Стоилов се срещна с представители на ВСС и Нотариалната камара

Министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов и заместник-министър Иван Демерджиев се срещнаха с представители на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и на Нотариалната камара.

Пред ръководителят на ВАдвС Иван Дерменджиев и заместник-председателите Ина Лулчева и Валя Гигова министър Стоилов обясни работата на министерството по проектозакона за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната и изиска мнение от адвокатския съвет. Той съобщи още интерес за позицията им по отношение на работата на Единния информативен портал за правораздаване.

Бе дискутиран и препоръчаният от Министерството на правораздаването модел за профилирано правораздаване.

От страна на ВАдвС бе издигнат въпросът за достъпа до правосъдните здания, както и опцията за образуване на бързи гишета за юристи в Агенцията по вписванията.

Темата за работата на Агенцията по вписванията министър Стоилов и зам.-министър Демерджиев засегнаха и с ръководителя на Нотариалната камара Красимир Анадолиев и заместничката му Луиза Стоева. Гостите акцентираха нуждата от прецизиране на достъпа до данните в Имотния указател, тъй че единствено заинтригуваните лица да получават сензитивна за титулярите на партиди информация.

Министър Стоилов подчертава върху нуждата от правене на справедливи критерии за преценка в процедурите по пренасяне на нотариуси.

От своя страна Красимир Анадолиев сложи тематиката за въвеждане на механизъм, при който посредством декларация или пълномощие пред нотариус, хората да могат да дефинират лицата, които да се разпореждат с имуществото или активите им, при положение на тежък здравословен проблем. Министър Стоилов се ангажира с подготвянето на подобаваща нормативна уредба, с която да се подкрепи битката против имотните измами.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР