Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал
Коментари Харесай

Тагарев пред Атлантическия съвет в САЩ: Следващата пролет наши летци ще летят на Ф-16

Министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов към този момент разговаряха в Държавния департамент на Съединени американски щати с помощник-секретаря по политико-военните връзки Джесика Люис и със старшия шеф по отбранителна политика в Съвета по национална сигурност и специфичен консултант на президента Джейсън Израел.

По време на диалозите беше маркирано постигнатото високо равнище на съдействие сред България и Съединени американски щати в региона на защитата, напредъкът при модернизационните процеси във Въоръжените сили, увеличението на средствата за защита и беше дадена висока оценка на оказаната от България помощ на Украйна. Страните бяха единомислещи, че поддръжката за Украйна би трябвало да продължи, оповестява пресцентърът на Министерството на защитата.

В рамките на визитата министърът на защитата взе присъединяване в дискусионния формат на Атлантическия съвет, който се предаваше онлайн в специфичната онлайн платформа и обществените мрежи. На срещата са участвали някогашни и сегашни дипломати, публицисти, представители на университетските среди и на центрове за проучване на сигурността. Събитието беше отдадено на ролята на страната ни за увеличаване на Източния фланг на НАТО, сигурността в Западните Балкани и Черноморския район.

Министър Тагарев, какви бяха главните акценти във Вашите диалози при настоящето Ви посещаване в Съединените щати?

Във фокуса на визитата е съдействие в региона на сигурността и защитата сред България и Съединените щати. Ние имаме стратегическо партньорство и изпълняваме пътна карта от много години, а в този момент е моментът, в който има опция да демонстрираме забележителен напредък в развиването, за това ни дава опция увеличеният бюджет за защита. Проектите, за които ние към този момент сме сключили контракти, които изпълняваме взаимно със Съединените щати - това е във връзка с нашата войска. Също по този начин вероятно разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура. Общо взето всички действия, които са свързани с повишение на потенциала на България и дружно с нашите съдружници за въздържане на възможни съперници и защита на нашата територия, в случай че това се наложи. В тази връзка обсъждахме многонационални формирования, създаване на инфраструктура, планове и други

Друг акцент беше помощта за Украйна, който е главен детайл на нашата политика, защото с Украйна ние пазиме и себе си. И тук имаме обилни общи ползи със Съединените щати, имайки поради тяхната водеща роля в по този начин наречения формат " Рамщайн ". Помагайки на Украйна, ние получаваме благоприятни условия да увеличим потенциала на отбранителната промишленост, да работи нашата стопанска система и да получим някои спомагателни въоръжения, които другояче не бихме могли да си позволим.

Министър Тагарев: При визитата във Вашингтон не са поставяни спомагателни претенции за помощ за Украйна

След като Конгресът на Съединените щати постави пауза на финансирането на Украйна, която към този момент няма изясненост какъв брой време ще продължи? Имаше ли искане от американска страна за оказване на спомагателна военно-техническа помощ от страна на България?

Искания има още от началото на огромната експанзия на Русия против Украйна. Допълнителни претенции от тяхна страна не е имало, само че както споделих, в наш интерес и в полза на други европейски съдружници е този спор да откри решения, тъй че да бъде възобновено интернационалното право, интернационалният ред и цялата територия на Украйна в нейните интернационално приети граници.

С кого разговаряхте в отсъствието на министъра на защитата на Съединените щати Лойд Остин?

Известна е повода за неговото неявяване сега, а хазаин на срещата беше заместник-секретарят по защитата Катлийн Хикс. Помощник-секретари по защитата участваха в нея, асистент - заместника на комитета на шеф щабовете. На доста високо равнище беше американска делегация, по този начин както и нашата делегация беше на доста високо равнище с адмирал Ефтимов, шеф на защитата, дипломат Панайотов и други. Проведохме доста продуктивни диалози в продължение на един час с всички церемони и почести, които планува такова посещаване.

На какъв стадий се намира осъществяването на поръчката за ескадрилата Ф-16. Очакваме ли този път периодите за доставка да бъдат спазени?

В Грийнвил, Южна Каролина, ще забележим индустриалната линия до каква степен е стигнала. Това, което слушам, са оптимистични вести. Надявам се персонално да се уверя по какъв начин върви производството. По-скоро тук въпросът е дали ние ще сме подготвени да посрещнем този военен аероплан - извънредно съвременен и ефикасен.

На какво равнище се намира нашата подготовка за посрещането на самолета все още?

Работим по инфраструктурата. С голямо закъснение е тръгнало преди години възлагането на строителството. Ние се опитваме да компенсираме, следим непрекъснато процеса и управляваме рисковете, тъй че от инфраструктурна позиция да сме подготвени. Обсъждахме тук на среща с помощник-секретар на Военновъздушните сили осъществяването на този план допълнително елементи, подготовка на водачи и инженерно-технически състав. До момента от американска страна нещата се движат по проект. Ще имаме задоволително готови водачи. Ние би трябвало да подберем най-подходящия инженерно-технически състав, който също да премине подготовка. И като подготвим инфраструктурата, към края на пролетта идната година би трябвало да забележим наши летци в България да летят на тези самолети.

Как върви тяхното образование - ще се срещнете ли с българските летци в границите на сегашната ви аудиенция?

Те се образоват на напълно друго място, не са в Грийндейл, нито във Вашингтон, тъй че разгадавам на отчети по командна линия за тяхната подготовка.

Каква е оценката на американската страна за положението на българската войска в настоящия миг? Имаме ли съответни рекомендации от страна на най-мощния ни съдружник в НАТО?

Те правят оценка доста високо уговорката на настоящето държавно управление и подкрепящото болшинството от Народното събрание - да увеличим разноските за защита, да модернизираме армията, да мотивираме нашите военнослужещи, повече хора да стартират работа в армията, да бъдат високо готови, това България заслужава - тя да бъде заслужен съдружник в НАТО.

Има ли смяна или допълнение на дилемите, които изпълняваме като натовска страна за защита на Черноморския район?

Преди няколко часа сама беше подписано съглашението за пускане на противоминната група сред България, Румъния и Турция и това е главният детайл. Това съглашение не е в границите на НАТО. То е сред 3 съюзни страни, които граничат с Черно море, само че самата интервенция остава отворена за принос на съдружници, имайки поради спазването на рестриктивните мерки на конвенцията от Монтрьо.

Превод: БНР
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР