Министърът на образованието в оставка Николай Денков би желал да

...
Министърът на образованието в оставка Николай Денков би желал да
Коментари Харесай

Акад. Денков: Не желая да съм министър в нов служебен кабинет

Министърът на образованието в оставка Николай Денков би желал да отстъпи поста си на нов министър при възможен длъжностен кабинет на президента Румен Радев.

Това разяснява той пред NOVA NEWS.

„ Мисля, че би трябвало да потърсим вид за устойчиво политическо наличие в Народно събрание и би трябвало да се положат всички старания да има болшинство в идващия парламент, което да разреши осъществяването на промените. Затова мисля, че е по-добре да се концентрирам върху активността, която би осигурила такова наличие. Миналата година останах в служебния кабинет, защото имаше потребност да се приготви образователната година. Тази година обаче сме много по-добре готови – тъй че - избирам да изляза и различен длъжностен министър да извърши тези ангажименти”, съобщи учен Денков в отговор на въпрос би ли приел да остане в нов длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

Той разяснява и дейностите на Асен Василев и Кирил Петков. „ Грешки, когато работиш - постоянно се вършат. Кирил Петков и Асен Василев – и изобщо цялата коалиция, желаеха доста бързо да създадат промени, които са арестувани с години. За мен най-големите проблеми бяха свързани с връзката. Всъщност бяха изпълнени доста действия, които са потребни за страната, в доста сложни и спешни времена. Но те не бяха доста добре обяснени на публиката”.

По думите му това не било причина за рухването на държавното управление. „ Истинският проблем е, че когато бяха сложени въпросите за правосъдната промяна, за по-строг надзор върху харченето на пари, свързани с огромни инфраструктурни планове – се оказа, че една от партиите в обединението не е подготвена да направи тези стъпка. Това е повода да падне държавното управление, а не грешките на Василев и Петков”.

Според Денков всеки опит да се сътвори устойчиво държавно управление – има смисъл. „ Докато има вяра тези старания да се осъществят – би трябвало да се продължи. Както с първия мандат - сана ясно, че с управлението е доста мъчно да се реализира единодушие. Защото във всеки един миг то сподели, че е способно да блокира процеса. Как тъкмо госпожа Нинова, като притежател на мандата, си показва да организира договарянията в идващите дни – не знам. Но дано да направи тези старания и в случай че не успее – отиваме на избори”, уточни той.

Образователният министър в оставка направи и равносметка на постигнатото от екипа му по време на мандата му. „ Със сигурност има няколко действия, които си коства да се упоменат. Едната е ресурсното обезпечава на системата. Става дума за повишението на учителските заплати, само че и за безплатните детски градини, които са към нашето министерство. Бих загатнал и двукратното нарастване на докторантите, които не бяха пипани над 10 години”.

В Народно събрание са били признато два доста значими закона – единият от които е деполитизация на системата за предучилищно и учебно обучение. „ Това е една нова разпоредба, която трансформира коренно метода, по който се организират състезанията за шефове на учебни заведения. Сега те ще държат в един ден изпит… както са матурите в учебно заведение. Те ще могат да показват и тактиките си за развиване на учебното заведение обществено. Убеден съм, че това ще промени метода, по който се заемат тези позиции”.

За предлагането междусрочната почивка да бъде удължена той акцентира: „ Това, което стана ясно през миналата образователна година е, че този един почивен ден сред двата периода – е изцяло непълен. И възпитаници, и учители са изтощени в края на първия период. Затова предходната година дадох 4 изключителни почивни дни. Затова взехме решение да не подхващаме този риск и още в календара за тази образователна година заложихме тези неучебни дни, с цел да могат и децата, и учителите да си починат и да влязат свежи във втория срок”.

По мотив онлайн образованието на фонa на новата вълна от COVID-19 Денков предложи: „ Според мен правилото би трябвало да остане същият – оптимално присъствено образование без значителен риск за здравето на децата, тази година сме доста по-подготвени, променихме метода и за втория период нямахме затваряне на учебни заведения на национално равнище. Имаме проби за седем поредни цикъла на тестване – в случай че се стигне до този краен вид. Имаме всичко належащо, с цел да стартираме обикновено образователната година”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР