Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на
Коментари Харесай

Киев обеща повече часове по български за сънародниците ни в Украйна

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич договориха ограничения за разширение на проучването на български език в украинските учебни заведения. Те се споразумяха до края на месец януари 2018 година да подпишат междуправителствен документ, с който да конкретизират договореностите. Българската общественост и българското държавно управление наблюдават с внимание осъществяването на признатия закон " За образованието " от Народното събрание на Украйна, който регламентира преподаването на майчиния език на малцинствените групи в страната. Днес министър Вълчев за следващ път получи уверенията от МОН на Украйна, че признатият закон не лимитира, а основава условия за разширение на проучването на майчин език от българската общественост, която наброява над 200 000 души. По-късно двамата министри откриха компютърен кабинет за интерактивно езиково образование в 31-во Одеско учебно заведение, в което от тази година се учи български език като майчин.

Министър Вълчев дефинира срещата с госпожа Гриневич и визитата в учебното заведение в Одеса като израз на положителната воля и отношение от украинската страна към опцията българската общественост да учи майчиния си език. Разглеждаме основаването на ново украинско-българско учебно заведение в Одеса като отговор на покачвания интерес към проучване на български език, уточни министър Вълчев. Той означи, че от България са командировани нови двама български преподаватели в 31-во Одеско учебно заведение. Изпълнен е и план за съоръжение на осми подред кабинет за цифрово езиково образование. По думите му, пораства ползата измежду украинските студенти за образование в български висши учебно заведение, както и ползата към проучването на български език като цяло. В Украйна образование на български език се реализира в 42 държавни междинни учебни заведения. Организирани са 57 неделни учебни заведения към българските публични организации, в които в допълнение се учат българска история, фолклор, география и други свързани с България предмети.

Министър Вълчев означи, че България прави оценка политиката на доброжелателност на украинските управляващи към българското малцинство и я преглежда като значим детайл от двустранните ни връзки. Той насочи публична покана към министър Гриневич за посещаване в Република България и сключване на междуправителствения документ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР