Министърът на младежта и спорта, Красен Кралев, даде ексклузивно интервю

...
Министърът на младежта и спорта, Красен Кралев, даде ексклузивно интервю
Коментари Харесай

Министър Красен Кралев пред Silentbet : Имаме силно поколение от млади футболисти

Министърът на младежта и спорта, Красен Кралев, даде извънредно изявление за Silenbet. В него той приказва за ковид, който преодоля, за футбола и спорта у нас. Министър Кралев разкрива и какво чака от българските спортисти на Олимпиадата в Токио другото лято.

- Г-н Кралев, благодарим Ви, че приехте поканата ни за диалог. Да Ви попитам първо, по какъв начин се чувствате, защото и Вие преминахте през ковид?

- Чувствам се прелестно сега. Във форма съм и работя на цялостни обороти.

- Промени ли Ви с нещо COVID-19, откакто се изправихте очи в очи с него и го преодоляхте?

- Никога не съм подценявал болестта. Знаех какво ме чака, само че след сблъска с действителността в болничното заведение ставаш по-смирен.

- Г-н Кралев, доста спортни хора у нас и по света, за жалост изгубиха борбата с ковид. А те въпреки всичко имат мощни и калени организми, в резултат на спорта. Защо се оказаха уязвими към вируса?

- Спортът няма общо с изхода от болестта. Всичко зависи от това дали имаш хронични съпътстващи такива – сърдечно-съдови, белодробни, диабет. В по-голямата част от случаите с летален излаз главната причина е късното диагностициране на болестта и късното начало на лекуването. Няма да спра да приканвам хората да не подценяват болестта, да бъдат виновни и да се тестват по-често. Колкото по-рано го откриеш, толкоз шансът да премине леко е по-голям.

- Да преминем на футболна вълна. Вие бяхте прям и казахте какво мислите за селекционера на националния тим Дерменджиев. Той Ви отговори. Имате ли да кажете нещо друго по тематиката?

- Не мисля, че казусът с Дерменджиев към този момент е настоящ и забавен за българския футболен почитател.

- За да спрат спекулациите, какви са връзките сред Министерството на младежта и спорта, което ръководите и БФС?

- Мисля, че връзките ни са доста положителни. През последните няколко години страната още веднъж обърна внимание на футбола. Значителни средства бяха вложени в стратегиите за детско-юношески футбол, които демонстрираха доста положителни резултати, и в инфраструктура. Надявам се, че скоро ще има решение по делото, което Министерството на младежта и спорта води против БФС за 144 000 лева, изразходвани по време на Европейското състезание за юноши през 2015 година Не можахме да разгадаем този спор на експертно равнище сред нас и се обърнахме към съда. Без значение по какъв начин ще приключи този спор, след взимането на решението, ще може да продължим да подкрепяме развиването на детско-юношеския футбол у нас.

- Г-н Кралев, знае се, че Вие харесвате футбола, бил сте и началник на наш клуб. В последно време се приказва единствено за проблеми в родния футбол. Вие, виждате ли нещо позитивно, нещо, което Ви прави положително усещане, тъй като зная, че гледате мачовете?

- Хубавото е, че от ден на ден млади футболисти под 20 години намират място в тимовете и вземат участие в мачовете от Първа лига. Очевидно най-добре работят школите на „ Славия “, „ Черно море “ и „ Ботев “ Пловдив, тъй като те са измежду тимовете, които постановат най-вече гении. ЦСКА също наложи през последната година няколко млади имена. В тимовете от втория ешелен бих отличил школата на “Септември” София. Вижда се, че това е верният път за българския футбол. Имаме доста мощно младо потомство, което в случай че има по-често шанса за изява в елита, ще притегли вниманието на задграничните мениджъри. Това ще им разреши да се осъществят в чужбина и да бъдат в основата на възраждането на мъжкия ни народен тим.

- Докъде стигнаха нещата със взаимната кандидатура на България с други балкански страни за хазаин на европейско или международно състезание?

- Разговорите по тази тематика сега са замразени. Има справедливи аргументи за това. В Румъния и Гърция беше осъществена промяна на държавните управления. В момента и пандемията ни попречва да продължим с разискването. Как ще продължим, ще разясняваме откакто се оправим с пандемията.

- Г-н Кралев, Вие помните, че тогавашният градски стадион в Пловдив беше най-красивият в България, само че в този момент е съсипия. Съществува ли юридическа опция страната да помогне за неговото реновиране в близко време или това е напълно ангажимент на локалната общинска власт?

- Правителството отпусна задоволително средства за реконструирането на два стадиона в Пловдив. 37 млн. лева са голяма сума, с която стадионите на „ Ботев “ и „ Локомотив “ ще станат съвременни уреди, които ще могат да одобряват интернационалните мачове. На този стадий считам, че сме създали задоволително, с цел да се усъвършенства футболната инфраструктура в града. Другото лято, в случай че пандемията е отшумяла, идва Олимпиадата в Токио.

- Вашите упования от българските спортисти?

Моите упования са за едно положително показване. Надявам се спортистите ни да са здрави, да се опазят от травми и да успеем да изпратим добър тим на Игрите в Токио. Предстои да се разпределят още 47% от олимпийските квоти. Нашите състезатели имат изискванията да влязат в квалификациите чудесно готови.

- От Пекин 2008 нямаме олимпийско злато, до каква степен е действително да мислим за такова в Япония през 2021-ва?

- Министерството на младежта и спорта е осигурило оптимално положителни условия за подготовка на българските спортисти даже в изискванията на пандемия. През тази година позволихме спестените от федерациите средства от анулираните надпревари да бъдат пренасочени за подготовка на спортистите. С 30% увеличихме средствата за спортните клубове, с цел да могат да преодолеят следствията от пандемията. За идната година за тях ще бъдат обезпечени спомагателни 6.5 млн. лева Смятаме, че клубовете са хронично недофинансирани и поради това насочваме напъните си в тази посока. Федерациите и спортистите ще влязат в олимпийската година изцяло обезпечени финансово. Оттук нататък е работа на треньорите и на ръководителите на федерациите да ги приготвят вярно за надпреварите. Дано всички да са живи и здрави, с цел да имат късмет да осъществят капацитета си на Игрите. Имаме шансове за медали. Едни от любимците за продобиване на купата в своите категории чакам да бъдат Тайбе Юсеин и Божидар Андреев. Ако са здрави и имат малко шанс, те имат шансове за златния орден.

- Г-н Кралев, като някогашен лекоатлет, какво е небходимо да се предприеме, с цел да върнем славата на Царицата на спортовете. Не че Мирела Демирева и Ивет Лалова не я поддържат в последните години, само че имаше и времена, когато печелихме цялостен комплект медали от най-големите шампионати?

- Държавата влага съществени средства в лекоатлетически бази. Реконструирани бяха закрити писти в Пловдив, Кюстендил, Добрич и Сливен, и открити в София, Хасково и Сандански. Сега предстоят ремонтни действия на сходни уреди в Габрово, Враца, Стара Загора и Русе. Ще бъдат направени центрове за хвърляния в София и Балчик. Това е ролята на страната. Федерацията е изцяло обезпечена. Има недофинансиране на клубовете, на което както споделих обръщаме внимание. Това е, което страната може да свърши. Оттам нататък би трябвало треньорите да сверяват часовниците си с най-новите международни стандарти в леката атлетика. Трябва по-активно да се търсят гениите в цялата страна и най-много в учебните заведения. Аз бях селектиран за леката атлетика по време на ученическо съревнование, а в този момент нямам информация треньори да посещават постоянно тези съревнования. Трябва да са по-активни в търсенето на млади гении. Ние пък би трябвало да създадем треньорската специалност по-атрактивна за млади експерти, които са осведомени с най-новите международни трендове в треньорската процедура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР