Министърът на културата Боил Банов, който спешно пристигна в Пловдив,

...
Министърът на културата Боил Банов, който спешно пристигна в Пловдив,
Коментари Харесай

Боил Банов спря събарянето на тютюневия склад

Министърът на културата Боил Банов, който незабавно дойде в Пловдив, спря събарянето на тютюневия склад на бул. " Христо Ботев ".

Министърът съобщи, че протоколът на Национален институт за недвижимо културно завещание, направен преди година и половина, с който се позволява събарянето, не е подписан от кмета Иван Тотев. Нарушава се и законът за недвижимото завещание, който изисква притежателят да направи план, а по-късно да събаря постройката.

" Проектът подсигурява, че новата постройка ще резервира всички скъпи архитектурни детайли на склада ", съобщи министърът, който се срещна с кмета Иван Тотев.

Заповедта на кмета е наложителна, тъй като постройката се намира в историческата зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив " - " Система от улични ансамбли в по ул. " Иван Вазов " и ул. " Цанко Дюстабанов " и има предпазен статут като колективен монумент на културата.

Въпреки че още преди седем часа в региона бе цялостно с полиция, служащи и тежка техника, събарянето по този начин и не стартира. Всички чакаха решението на специфичната комисия, свикана, с цел да реши ориста на зданието.

Между констативния протокол на специфичната комисия с специалисти от Министерство на културата, локални представители на НИНКН, РДНСК, локална администрация и Националния институт за недвижимо културно завещание в София има разминаване.

Комисията, работила на място в постройката, предложи запазване на част от фасадата - 10 метра, до момента в който в писмото на НИНКН единственото условие е: " новото строителство да се съобрази с културно историческата и етно-културна специфичност и архитектурно-художествения облик на околната застройка, както и с функционалния и смислов подтекст на прилежащата среда, изведен въз основата на общата градоустройствена концепция за запазване и развиване на зоната, а за територията в обсега на груповите монументи на културата и с самостоятелните режими и тяхното запазване ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР