Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е подписал от началото на

...
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е подписал от началото на
Коментари Харесай

Инвестициите у нас продължават, въпреки пандемията

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов е подписал от началото на 2021 година седем документа за вложения по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) на обща стойност над 176 млн.лв., които ще разкрият 514 нови работни места. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система. И седемте плана са отвън столицата, като три от тях касаят високотехнологични производства и услуги. „ През актуалната година продължава позитивната наклонност страната ни да се утвърждава като все по-атрактивна капиталова дестинация, макар пандемията. Амбицията ни е до края на първата третина на 2021 година да сертифицираме планове за близо 600 млн.лв. “, разяснява министър Борисов.

Първият подписан от икономическия министър документ за годината е за инвестицията клас „ А “ на „ Тивекс “ ООД за капиталов план „ Изграждане на индустриална складова база и разширение на индустриалния потенциал “, който ще се осъществя в град Бургас. Инвестиционният план планува построяването на индустриална база, за увеличение на производството и нашарване на продуктовата гама. Предвижда се разкриването на 25 работни места. Размерът на инвестицията възлиза на 4 млн. лева

Вторият план, който получи документ за инвестиция клас „ А “ е за „ Предприятие за опаковки за хранително-вкусовата индустрия “ в гр. Бургас на „ Сидоренко Фудтех “ ЕООД и „ Сидоинвест “ ЕООД. Предвижда се строителство на нови индустриални халета, хранилища и офиси, закупуване на в допълнение индустриално съоръжение и профилирани софтуери за продажби и ръководство на складови наличия в околност. Размерът на инвестицията възлиза на над 10 млн. лева и планува да бъдат открити 10 нови работни места.

Сертификат клас „ А “ получава и капиталовият план на „ УМБАЛ Дева Мария “ ЕООД и „ Света София билдинг “ ЕООД - „ Нов корпус към съществуваща постройка на УМБАЛ Дева Мария “, който ще се осъществя в гр. Бургас. Осъществяването на тази инвестиция ще способства за увеличение размера на предлаганите здравни услуги и включване на нови посоки в обслужването на пациенти; разширение на образователната активност на УМБАЛ „ Дева Мария “ посредством по-голяма база и благоприятни условия за теоретично и практическо образование на бъдещи медици и лекари и огромно модернизиране на материално-техническата база. Размерът на инвестицията възлиза на 25 млн. лева и ще бъдат разкрити 332 нови работни места.

Четвъртият документ клас „ А “ е за „ Ате Пласт “ ООД за капиталовия план за уголемение на съществуващо произвеждане посредством създаване на нов цех на нова площадка за произвеждане на печатни и ламинирани фолиа и опаковки в гр. Стара Загора. Инвестиционният план планува създаване на нова производствено-административна база и закупуване на машини за разсичане, отпечатване и залепяне на фолиа и други пластмасови произведения. Продукцията на предприятието е предопределена главно за хранително-вкусовата и фармацевтична индустрия. Инвестицията е в размер на над 10 млн. лева и ще бъдат назначени 31 нови чиновници.

Сертификат за инвестиция клас „ А “ получи и капиталовият план на „ Тубис България “ ЕООД, който планува създаване на софтуерна база за научни проучвания и апаратура за студена каталитична преработка в с. Победа, община Долна Митрополия, област Плевен, като Долна Митрополия е община с висока безработица. Размерът на инвестицията е близо 7 млн. лева, като резултат от него ще бъдат открити 5 нови работни места.

Сертификат клас „ А “ ще бъде връчен и на плана на „ Балканфарма-Дупница “ АД. Той планува строителството на нов индустриален завод с обслужващи уреди и междуцехови връзки на територията на гр. Дупница, който ще създава твърди дозирани лекарствени артикули. Планирано е потенциалът на новия завод да доближи 1 милиард таблети, съгласно индустриалния продуктов микс. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 66 млн. лева В интервала на реализиране на капиталовия план и като резултат от него ще бъдат открити 71 нови работни места.

„ Агрополихим “ АД получава документ клас „ А “ за капиталовия план „ Модернизация на производството на азотни торове и оползотворяване на отпадъчна сила от произвеждане “, който планува разширение на съществуващата активност при производството на главните артикули и внедряване на модерно съоръжение за оползотворяване на отпадъчна високоенергийна пара. Проектът ще се реализира в гр. Девня. Дългосрочната идея на сдружението е за понижаване на „ въглеродния отпечатък “ върху околната среда и реализиране на затворен индустриален цикъл. Инвестицията възлиза в размер над 54 млн. лева и ще бъдат открити 40 нови работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР