Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова инициира експертен съвет

...
Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова инициира експертен съвет
Коментари Харесай

Нинова свиква експертен съвет на коалицията за Закон за колекторските фирми

Министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова инициира експертен съвет на ръководещата коалиция за Закон за колекторските компании, оповестиха във вторник от ведомството ѝ. Плановете се той да се състои в четвъртък, 6 януари от 14 ч. в постройката на Народното събрание.

Целта на работната среща е да бъде разискван и направен план на Закон за статута и механизмите на работа на комерсиалните сдружения, извършващи действия по събиране на вземания по потребителките контракти (т.нар. колекторски фирми), прецизират от ведомството ѝ.

Идеята на предлагането е да се регламентира колекторската активност. Основни акценти към плана на закона ще бъдат: ясни правила, ред, отбрана правата на жителите и обособяване на извършващите правилно своята активност колекторски компании от такива, които работят на ръба на закона, показват от министерството.

От ведомството на Корнелия Нинова напомнят, че в чл.4, ал.1 от Сътрудничеството сред Коалиционните сътрудници е заложено те да образуват до 18 експертни препоръки с съвещателен темперамент, като тяхната конструкция следва тематиките и политиките от дневния ред на съответната работна среща. Работните срещи се организират най-малкото един път месечно, като могат да бъдат по график или по искане на съдружен сътрудник в комфортно за всички време и място на територията на гр. София.

През последните години изключително дейна по тематиката бе водачът на “Изправи се БГ Мая Манолова, която през предишното лято внесе промени в Закона за отбрана на потребителите, с които да се приключи безконтролният тормоз от колекторските компании над жителите. Законопроектът целеше да се вкарат строги и ясни правила, с които да се забрани натискът над жителите и да се изсветли работата на колекторските компании.

Текстовете плануват единствено сдружения, вписани в специфичен обединен указател към министъра на стопанската система, да имат право да събират вземания от консуматори. Контролът върху компаниите се предвиждаше да се прави от Комисията за отбрана на потребителите, министъра на стопанската система, а когато отговорностите са по заеми – и от Българската национална банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР