Министърът на икономиката Емил Караниколов предлага с постановление на Министерския

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов предлага с постановление на Министерския
Коментари Харесай

Емил Каранилоков предлага да оглави съвет за развитие на оръжейните предприятия

Министърът на стопанската система Емил Караниколов предлага с разпореждане на Министерския съвет да се сътвори на Съвет за съгласуване и развиване на сдруженията производители и търговци на стратегически произведения и специфична продукция. Проектът е оповестен на уеб страницата за публично разискване.

Предложението идва на фона на напрежение в две от предприятията в бранша - " Дунарит " и " Емко ", свързани с лицензите им. Разрешението за търговия на " Емко " е краткотрайно отнето, а това на " Дунарит " е под опасност, написа деловото издание econ.bg.

Караниколов предлага съветът да бъде управляван от министъра на стопанската система, а в него да влизат още министрите (или техни заместници) на защитата, на външните работи, на вътрешните работи, на финансите и на труда и обществената политика, ръководителят или заместник-председател на Държавна организация " Национална сигурност ", президентите или вицепрезиденти на КНСБ и КТ " Подкрепа ", както и представител на Сдружение " Българска отбранителна промишленост ".

В претекстовете си министърът показва, че българската отбранителна технологично-индустриална база е един от секторите с огромно значение за сигурността, икономическото развиване и просперитета на страната и че темповете на повишаване на производството на годишна база надвишават динамичността на растежа на стопанската система като цяло.

През последните години производството и реализацията на отбранителни артикули бележат рекорден растеж, като доближават годишен оборот от над 1 милиарда евро през 2016 година.

" Тези числа демонстрират, че българската отбранителна промишленост има нужния индустриален и софтуерен капацитет, който я прави конкурентоспособен и мечтан сътрудник на интернационалния пазар на отбранителни артикули ", показва в отчета си министърът.

Според него това, както и геополитическите задължения на България в светлината на участието й в НАТО, изискват по-високо равнище на съгласуваност на национално ниво и сливане на напъните на държавните институции и бизнеса в процеса на обмисляне и създаване на съвременни качества.

Министърът показва и че институционалната поддръжка от страна на страната е от значително значение за ускорение на процесите, свързани с модернизацията и акомодацията на българската отбранителна промишленост към актуалните условия за сигурност и трендовете в световната стопанска система.

Проектът планува съветът да организира постоянни съвещания минимум веднъж на три месеца, като на съвещанията според от предмета на обсъжданите тематики могат да бъдат канени за присъединяване представители на непрекъснатите комисии към Народното събрание, представители на други държавни институции, както и на други неправителствени организации, които имат отношение към обсъжданите въпроси.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР