Министърът на икономиката Богдан Богданов коментира кампанията Достъпно за вас“.Стартирахме

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов коментира кампанията Достъпно за вас“.Стартирахме
Коментари Харесай

Храните поевтиняват! Министър каза кога

Министърът на стопанската система Богдан Богданов разяснява акцията „ Достъпно за вас “.

„ Стартирахме самодейността преди месец. Целта е да реализираме трайно ниски за потребителите цени и то на избрани артикули от първа нужда. Инициативата трябваше да започва на 1 ноември. Тя ще стартира от 15 ноември. Имаме акция за включване и на по-малки вериги. На втори стадий ще прибавим и нехранителни и лекарствени артикули “, уточни Богданов.

„ Всеки един магазин, който се е присъединил в акцията, ще употребява логото на самодейността „ Достъпно за вас “. Логото ще бъде до стоката, която е препоръчана в съответната седмица “, посочи той.

„ Ще вършим разбор в Министерството на стопанската система, с цел да следим динамичността на цените. На уеб страницата на министерството ще може в идващия стадий да изберат артикул и да видят от кое място могат да го купят. Започнахме самодейността с огромните вериги. Разговаряме и с дребни районни вериги. Цената би трябвало да е най-ниската, на която могат да го предложат. Най-евтиният артикул, който дава отговор на качествата. Това ще е продуктът за седмицата “, добави министърът на стопанската система.

Богдан Богданов разяснява и следствието за износа на горива, създадени от съветски нефт от „ Лукойл “.

„ Аз не знам дали тези пари са в бюджета на Путин. Направихме разбор на цялостната обстановка, тъй като нищо не беше направено за 8 месеца. Нямахме проект от „ Лукойл “ по какъв начин да премине на неруски нефт. Той е съгласуван с разбори на всички държавни институции, които имат отношение – ДАНС, Митниците, Разузнаването и Държавният запас “, сподели в студиото на „ Тази заран “ министърът на стопанската система.

В един от пакетите от наказания на Европейски Съюз против съветската федерация е заложена възбраната на преработката на съветски нефт. Няколко страни, които нямаха изход към море и показаха причини, че не могат да обезпечат различен импорт получиха изключение от възбраната. И на България беше позволено да създава артикули от съветски нефт, само че да не ги изнася за страни от Европейски Съюз или трети страни като се изключи Украйна.

„ Имаме стратегически актив в България, който би трябвало да работи на оптимални потенциали. Това бяха напъните ни през последните месеци. Дерогацията за съветския нефт е механизъм, който Европейската комисия е разрешила за България да употребява за съответен интервал от време. За страдание нищо към дерогацията не е направено, с цел да може откакто свърши този интервал България да подсигури производството си с неруски нефт и това да подсигурява оптималния потенциал на рафинерията и работните места на хората “, уточни той.

„ Не мога да споделя какво написа в отчетите, те са секретни. Всички съображения, които бяха изнесени от службите, които наблюдават производството, са регистрирани. Срокът е напълно основан на данните. Да се приказва, че един министър е заложил самосиндикално периоди не е правилно. Докладите са изпратени до Народното събрание. Ако се окаже, че информацията, която ни е предоставена, е непълна, би трябвало да се попитат съответните институции за какво не е цялостна. Не го изключвам като опция “, посочи Богданов.

„ Технически рафинерията ни може да преработва неруски нефт. Въпросът е от кое място ще пристигна. Има ли го – ние не знаем. Информация до мен не е достигнала. Не знаем какво е подсигурила „ Лукойл “, по какъв начин го е подсигурила. Няма по какъв начин ние да спомагаме за доставките, защото това е частен оператор. Ако страната оперира „ Лукойл “, тя ще договаря доставки и кулоар. Няма по какъв начин да спомагаме на „ Лукойл “. Ако се наложи, страната към този момент има потенциал да го направи. Можем в къс интервал от време да ангажираме запас, с който да подсигурим доставките, в случай че се наложи да поемем оперативния надзор над рафинерията “, сподели още министърът на стопанската система.

Според него доставките могат да дойдат от разнообразни местоположения и добави, че имало разбор за над 10 местоположения, от които може да се доставя.

„ Лукойл “ има ангажимент, който се следи от Агенция „ Митници “. В момента, в който не си изпълнят уговорката – до края на годината те би трябвало да са 20% неруски нефт, страната може да поеме контрола и да направляваме процеса по доставките “, безапелационен е министърът на стопанската система.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР