Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка заради ЧЕЗ. Уведомих

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка заради ЧЕЗ. Уведомих
Коментари Харесай

Извънредно! Теменужка Петкова обяви: Подавам оставка, уведомих премиера!

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка поради ЧЕЗ. " Уведомих премиера ", сподели тя пред медиите, предава " Канал3 ".

Енергийният министър призна, че познава купувачите от " Интерком " на ЧЕЗ от 20 години и по тази причина е сметнала за редно да се отдръпна от поста министър на енергетиката.

Тя посочи още: " ще подавам оставката си, а министър председателят ще вземе решение какво да направи. Понеже не желая по никакъв мотив да се разясняват връзки, да има мотиви за подозрения във връзка с договорката, да се намесва името на премиера. Това, което считам, че би трябвало да се направи в такава обстановка, при най-малкото подозрение за проблеми, въздействия или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката “, съобщи Теменужка Петкова

В отговор на въпрос кума ли е на Гинка Върбанова, която управлява компанията, закупила ЧЕЗ Теменужка Петкова изясни: „ Много се приказва по тази тематика. Още предходната година имаше въпроси, когато в общественото пространство се завъртя, че такава компания с тази дама взе участие в процедурата. Тогава споделих, че познавам тези хора от последните 20 години, само че не съм им кума “.

Според Петкова българските институции оттук насетне ще кажат тежката си дума. Това, че чешката страна е избрала избрана компания - не значи нищо. Предстои тежката процедура по утвърждение на договорката от Комисия за защита на конкуренцията, КФН и КЕВР.

„ ДАНС е в правото си и съгласно мен би трябвало да бъде направена цялостна инспекция по отношение на компанията и опциите тя да реализира активността си по отношение на националното законодателство и националната сигурност “, съобщи тя, представена от Фокус.

" Процедурата за ЧЕЗ е извършена от чешката страна. Българската страна и държавно управление нямат никакво отношение към този развой. Процедурата се организира по чешкото законодателство и това изключва безусловно всевъзможни хипотези и подозрения за интервенция на държавното управление за вземането на решението на чешката страна “, посочи Теменужка Петкова и посочи, че от ЧЕЗ не са желали мнението на българската страна за договорката.

Както БЛИЦ към този момент осведоми idnes.cz заяви през вчерашния ден, че от ЧЕЗ са одобрили продажбата на българските активи на Inercom Bulgaria. Договорът ще бъде подписан в околните дни, оповестява представителят на ЧЕЗ Алице Хоракова.

Пакетът с продаваните сдружения обгръща седем компании - ЧЕЗ България, ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ систематизиране, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Oresec и Bara Group.

Купувачът е компания Инерком България. В съвета на шефовете на " Инерком груп " са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за малко в управлението на сдружението са били двама чешки жители - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на колегата, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, следен от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто главен бизнес е в Чехия.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ: ПЪРВИ КОМЕНТАР НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ЗА ОСТАВКАТА НА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР