Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че строежа на АЕЦ

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че строежа на АЕЦ
Коментари Харесай

Теменужка Петкова видя АЕЦ Белене като решение в борбата с климатичните промени

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разгласи, че градежа на АЕЦ "Белене " може да е решението на казуса с европейските условия за създаване на нисковъглеродни базови мощности поради битката с климатичните промени. "Считаме, че планът за нова нуклеарна мощ може да играе основна роля за енергийната сигурност в района, както и за повишение на конкурентоспособността и икономическото му развиване ", съобщи Петкова по време на среща на върха, отдадена на енергийната сигурност в района, която се организира в Белград.

Както "Банкеръ' към този момент писа, поканата за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ "Белене " бе оповестена в Официалния вестник на Европейски Съюз на 22 май.

Петкова подчертава пред сътрудниците си от Сърбия, Северна Македония, Румъния, Унгария и Черна гора върху нуждата от създаване на изчезналата инфраструктура, както в областта на природния газ, по този начин и в региона на електроенергетиката, с цел да бъде реализирана енергийна сигурност в района на Западните Балкани. Българският министър срещнал участниците с разработваната от българската страна идея за създаване на европейски газоразпределителен център "Балкан "

Министър Петкова декларирали също по този начин, че работата по ускорение на реализацията на междусистемната реверсивна газова връзка България-Сърбия продължава и добави, че този план е включен от Европейска комисия в листата с планове от общ интерес на Европейски Съюз. Българският министър припомнил също, че на 22 май бе даден старт на построяването на интерконектора сред Гърция и България. Тя анонсира и желанието на българската страна да взе участие като акционер в терминала за полутечен природен газ край Александуполис. "Успешната реализация на тези газови планове още към 2020 година ще обезпечи диверсификация и сигурност на енергийните доставки, както за България, по този начин и за района на Югоизточна Европа ", добави Петкова.

Петкова срещна присъстващите и с реализацията на петте плана от общ европейски интерес, върху които продължава работа Електроенергийният систематичен оператор. "Осъществяването на петте основни плана върви по график и ще отговори на главните инфраструктурни потребности за повишение на преносната дарба на електроенергийната система в Югоизточна Европа по направление Север-Юг ".

В умозаключение министър Петкова декларирала, че за реализиране на обрисуваните упоритости са нужни взаимни старания на европейско ниво за справяне с новите провокации, които основава трансформиращият се Европейски енергиен пазар. "При реализирането на тези цели не би трябвало да се прави компромис със сигурността, надеждността и успеваемостта на действие на енергийната система, да се дава голословен превес на един или различен нискоемисионен енергиен източник, както и да се постанова неоснователна спомагателна тежест върху потребителите ", сподели тя. Петкова акцентира, че преходът към нисковъглеродна стопанска система следва да бъде равномерен, при отчитане на националните специфики на страните членки, както и правото им сами да дефинират своя енергиен микс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР