Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев на
Коментари Харесай

НЕОБЯВЕНА ВИЗИТА: Блинкен пристигна в Киев


Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Киев на необявена аудиенция. Целта му е да увери украинците, че Съединени американски щати не престават да ги поддържат и да им дават оръжия, до момента в който Русия опустошава североизточната част на Харковска област.

По време на четвъртото си посещаване в Киев от началото на съветската инвазия през февруари 2022 година Блинкен дойде с нощен трен от Полша и трябваше да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Посещението се случва единствено няколко седмици откакто Конгресът на Съединени американски щати най-сетне утвърди пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $ след месеци на политически разногласия, с което бяха обезпечени по този начин нужните оръжия за пренаселените войски на страната.

Очаква се помощта да потече с ускорени темпове, защото Вашингтон се пробва да навакса изгубените месеци, до момента в който Конгресът се бореше да реализира единодушие за помощта.

" На първо място това пътешестване има за цел да изпрати мощен сигнал за убеденост на украинците, които явно се намират в доста сложен миг, както с разрастването на борбата на Източния фронт, по този начин и с руснаците, които в този момент уголемяват някои трансгранични офанзиви в Харков ", съобщи пред кореспонденти във влака почитан американски чиновник, който приказва при изискване за анонимност.

Министърът има намерение по-специално да опише в детайли по какъв начин американската помощ " ще бъде изпълнена по метод, който да подкрепи укрепването на тяхната защита и да им разреши от ден на ден да си връщат самодейността на бойното поле ".

Последното посещаване на върховен американски чиновник беше през март, когато съветникът по националната сигурност Джейк Съливан отиде в Украйна.

Русия " очевидно хвърля всичко, което има, на изток и разширението на бойните дейности до Харков е показателно за тази тактика ", сподели служителят.

" Но ние имаме огромна убеденост, че украинците ще бъдат все по-ефективни в отблъскването на руснаците, защото помощта ни идва както от Съединените щати, по този начин и от други съдружници и сътрудници. "

Освен диалозите със Зеленски се чака Блинкен да се срещне с сътрудника си Дмитрий Кулеба, както и с членове на гражданското общество, а също така да изнесе тирада, отдадена на " стратегическия триумф на Украйна ".

За разискване е и двустранното съглашение в региона на защитата, което Съединени американски щати се надяват да сключат преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

" Преговорите са в заключителния си стадий, доста сме близо ", съобщи американският чиновник.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР