Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Донмез

...
Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Донмез
Коментари Харесай

20% от печалбата на АЕЦ „Аккую“ в Турция ще отива в държавната хазна

Министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Донмез постави завършек на полемиките за цената на електрическата енергия от бъдещата АЕЦ „ Аккую “. Той означи, че откритата цена от 12,35 цента за киловатчас ще бъде годна и през 2040 година

„ Ако сравним тази цена с цените, настоящи през днешния ден, тя ще подхожда на доста по-ниска стойност. До привършване на комерсиалната употреба на централата, т.е. почти в границите на 45 години, 20% от чистата облага ще отива в хазната “, добави той, съобщи " Сабах ".

Донмез подсети, че в сходство със съглашението за изкупуване на електрическа енергия, 70% от електричеството, създавано от първите два енергоблока и 30% от трети и четвърти, ще се изкупува на цена 12,35 цента за киловатчас в границите на 15 години. Останалата част ще се продава от компанията „ Аккую нуклеар “ на свободния пазар. В плана за АЕЦ „ Аккую “, където се работи по едно и също време по три енергоблока, размерът на поръчките за локалните компании е на стойност над 2 милиарда $. Подадено е заявление за лиценз на четвърти енергоблок.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР