Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак пристигна в Израел и

...
Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак пристигна в Израел и
Коментари Харесай

„Искаме вие да спечелите“, заяви Риши Сунак в Израел

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак дойде в Израел и се срещна с президента Исаак Херцог и премиера Бенямин Нетаняху в Тел Авив.

Той е следващият водач на аудиенция в района, след президента на Съединени американски щати Джо Байдън и немският канцлер Олаф Шолц, заяви BBC.

Сунак взаимства фраза, свързвана с Чърчил, обещавайки да поддържа Израел " в най-тъмния му час " след безчинствата на въоръжените членове на Хамас от 7 октомври, които убиха 1400 израелци, отбелязва Reuters.

" Искаме вие да спечелите ", съобщи английският министър председател, обещавайки, че Обединеното кралство " безусловно поддържа " правото на Израел да се пази.

" Преди всичко съм тук, с цел да изразя солидарността си с израелския народ. Вие претърпяхте неизразим, отблъскващ терористичен акт и желая да знаете, че Обединеното кралство и аз сме с вас ", съобщи Сунак пред израелски кореспонденти след кацането.

В същото време, той акцентира задоволството си, че Израел се е съгласил да допусне филантропична помощ в Газа.

На Риши Сунак в този момент се пада задачата да бъде първият западен водач, който посещава арабска страна след експлоадирането на войната, добавя Reuters. След Израел министър председателят ще отпътува до Саудитска Арабия, с цел да се срещне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Междувременно, опашки от камиони, пренасящи храна, вода и медикаменти, са струпани на пропускателния пункт Рафах сред Газа и Египет след новината, че границата ще бъде отворена.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че египетският му сътрудник Абдел Фатах ел-Сиси се е съгласил да отвори пункта Рафах - единственият, който не се управлява от Израел, съобщи CNN. До 20 камиона от ескорт с помощи, чакащи от дни на затворената гранична врата, ще бъдат позволени в Газа, сподели Байдън.

Пътищата наоколо до пропускателния пункт, осеяни с кратери от израелските въздушни удари, ще би трябвало да бъдат ремонтирани, преди камионите да могат да преминат.

" Преговаряме със страните, с цел да сме сигурни, че ще можем да вкараме филантропични артикули. Опитваме се да ги вкараме допустимо най-скоро ", съобщи в сряда пред CNN заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак.

Все още не е ясно до каква степен първичната доставка ще повлияе на положението на цивилното население на Газа, намиращо се в филантропична злополука, която съгласно Световната здравна организация излиза отвън надзор и визира стотици хиляди хора.

" Надяваме се, че това не е безсмислено ", съобщи в четвъртък районният представител на СЗО Ричард Бренън, като добави, че има " доста компликации при реализирането на тази интервенция ".

" Това не е спринт. Това е единствено началото. Това е маратон. Абсолютен маратон ", сподели той и добави, че задачата е да се разпределят до 100 камиона с помощи дневно. " Разбираме, че хората разполагат единствено с три литра чиста вода на човек дневно, а абсолютният най-малко е 15 литра за пиянство, готвене и съществена хигиена ", добави специалистът от СЗО.

Разположен в северната част на Синайския полуостров в Египет, Рафах е единственият граничен пункт сред Газа и Египет. Той се намира по продължение на 12,8 км от оградата, която разделя Газа от Синайската пустиня, и от години е строго следен от двете страни на границата.

Решението за отваряне на пропускателния пункт беше взето след няколкодневни разисквания, макар натиска от страна на Съединени американски щати Египет да направи това, напомня CNN.

Първоначално Египет съобщи, че няма да разреши бежанците да залеят територията му и настояваше Израел да му разреши да доставя помощи на жителите на Газа и като изрази опасения, че израелските въздушни удари могат да обиден конвоите с помощи.

Президентът Байдън съобщи, че пропускателният пункт ще бъде отворен единствено за помощи, само че не и за евакуация - оставяйки несигурна орис за 2,2 милиона палестинци, които нямат излаз от Газа, в това число непознати жители и такива с двойно поданство.

Междувременно Израел съобщи, че няма да блокира филантропичната помощ, само че няма да разреши доставки в Газа от личната си територия, до момента в който Хамас не освободи всички заложници.

Тази заран минимум 30 души бяха убити при израелски въздушни удари в Рафах, съгласно формалната палестинска пресслужба WAFA, което е индикатор за компликациите при незабавното пробутване на помощи в региона, подложен на съвсем непрекъснати въздушни удари. В претрупаните лечебни заведения липсват медикаменти и гориво, а медиците се борят да избавят човешки животи.

Агенциите на Организация на обединените нации предизвестиха, че храната в магазините ще свърши за по-малко от седмица и че последната апаратура за обезсоляване на морска вода в Газа е спряна, което крие риск от нови смъртни случаи, дехидратация и заболявания, добавя CNN.

С повишаването на антиизраелските митинги в целия Близък изток има опасения, че могат да се отворят и други фронтове, изключително по северната граница на Израел с Ливан, където господства подкрепяната от Иран милиция, която през последната седмица все по-често влиза в конфликти с израелската войска.

Говорителят на Израелските отбранителни сили подполковник Джонатан Конрикус съобщи пред CNN, че е налице " забележителна ескалация " от страна на " Хизбула ", като групировката е изстреляла голям брой противотанкови ракети от Ливан и се е пробвала безрезултатно да проникне в Израел.

" Това, което някои от " Хизбула " вършат в този момент, е да въвлекат Ливан в спор, в който нямат право да вземат участие и от който сигурно няма да имат изгода ", споделя Конрикус.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР