Мислите ли често за храните, които ядете и как те

...
Мислите ли често за храните, които ядете и как те
Коментари Харесай

Тези храни са полезни за мозъка и предпазват от деменция

Мислите ли постоянно за храните, които ядете и по какъв начин те въздействат на мозъка ви? Научно е потвърдено, че диетата може да повлияе на здравето на мозъка. Мозъкът съставлява към 2% от телесното ни тегло, само че той употребява към 20% от всичките ни калории. Мозъкът употребява повече калории от всеки различен орган в нашето тяло, тъй че това, което ядем, може да има огромно въздействие върху нашия мозък. 

Диетата и храненето са от значително значение за поддържане на мозъка здрав. Правилното хранене е основата, върху която почиват нашата умствена заостреност и жизнеспособност. Точно, както се грижим за телата си посредством извършения и уравновесена диета, подхранването на мозъка ни посредством верните храни е от значително значение за жизнерадостния и млад разум. 

Въпреки че учените към момента не знаят какво предизвиква заболяването на Алцхаймер, тип деменция, мнозина считат, че диетата и факторите на околната среда играят роля. Двете съществени групи фактори, водещи до заболяването на Алцхаймер, са понижена енергетика – кръвен поток, засищане с О2, митохондриална функционалност и кетони – и нараснало инфектиране от разнообразни патогени, отрови и метаболитни болести. 

Диетата и факторите на околната среда въздействат както върху енергетиката, по този начин и върху възпалението посредством голям брой механизми и затова играят основна роля както при заболяването на Алцхаймер, по този начин и при лекуването на когнитивен спад. 

Ключовите позитивни въздействия върху околната среда включват извършения, които са извънредно значими, равнище на обучение и когнитивни " извършения “ през целия живот. Получаването на задоволително сън също е от основно значение. Адекватният сън също е от решаващо значение, тъй като частично точно по време на сън мозъкът се възвръща. 

Редовното ястие на храни, които не са потребни за вас, може да има негативни последствия както за тялото, по този начин и за мозъка. Една нездравословна диета може да повлияе негативно на чревната микробиота, което води до инфектиране и евентуално въздействие върху мозъка. 

Затлъстелите хора – множеството от които имат вреден чревен микробиом – са изложени на забележителен риск от развиване на деменция на Алцхаймер. 

И по този начин, кои храни са най-полезни за здравето на мозъка?  

Авокадо 

Обичате да ядете гуакамоле, да пасирате авокадо върху изгорял самун или да го нарязвате на кубчета в купа за салата или ориз? Авокадото има здравословни мононенаситени мазнини и те оказват помощ за понижаване на съдовите болести и обезпечават отлична сила за мозъка, без проблемите, свързани с простите въглехидрати или наситените мазнини. 

Броколи  

Независимо дали харесвате броколи, задушени с топено сирене от горната страна, в пържени картофи или като зарзават, който добавяте към смутито си, може да желаете да намерите повече способи да се насладите на този хрупкав зарзават. Броколите са кръстоцветни зеленчуци, които съдържат съединения като сулфорафан, които са свързани с понижаване на възпалението и възстановяване на здравето на мозъка.

Боровинки  

Ако желаете да добавите боровинки към утринната си купа кисело мляко, мозъкът ви ще ви благодари. Боровинките съдържат флавоноиди, които са невропротективни и е потвърдено, че усилват невропластичността и мозъчния кръвен поток. И тези дребни плодове са цялостни с антиоксиданти, в това число антоцианини. Осборн споделя, че антоцианините могат да оказват помощ за отбраната на мозъка от оксидативен стрес и инфектиране. 

Яйца  

Яйцата са известни като добър вид за протеини, изключително за тези, които са вегетарианци или следват растителна диета. И има още една причина да честваме яйцата: жълтъкът съдържа холин. Холинът е главно хранително вещество и е значим за производството на ацетилхолин. 

Мазни риби  

Сьомга, сардини и скумрия са образци за мазни риби, които съдържат омега-3 мастни киселини. Тези съществени мазнини са от решаващо значение за поддържане на здравето на мозъка и са свързани с усъвършенствана памет, контролиране на настроението и понижен риск от когнитивен спад. Омега-3 мастните киселини също са значими за основаването на нови нервни кафези и отбраната на мозъчните кафези от увреждане. 

Листни зеленчуци  

Лекарите и диетолозите предизвикват пациентите да ядат повече листни зеленчуци, тъй като те са цялостни с хранителни субстанции. Листните зеленчуци като спанак и зеле са цялостни с витамини, минерали и антиоксиданти. Те предизвикват здравословната мозъчна функционалност посредством понижаване на възпалението и възстановяване на когнитивните резултати. 

Риба звук  

Рибата звук е риба с ниско наличие на мазнини и съдържа аминокиселината тирозин, значим съставен елемент за производството на невротрансмитери в мозъка. Тирозинът се употребява за производството на допамин и норепинефрин, два от главните невротрансмитери в мозъка. Допаминът е по-скоро ляв невротрансмитер, а норепинефринът е по-скоро десен невротрансмитер. Рибата звук също съдържа високи концентрации на креатин. Креатинът улеснява навлизането на вода в мозъчните и мускулните кафези, с цел да предотврати тяхното дехидратиране. 

Куркума  

Подправките обезпечават доста усет и като бонус могат да имат значими съединения, от които тялото се нуждае. Куркумата е постоянно срещана съставна част, която се настъргва или нарязва прясно или се употребява като прахуляк в къри. Куркумата, която съдържа куркумин, е забележителна с това, че има противовъзпалителни резултати и също по този начин се свързва както с амилоида, по този начин и с тау, свързани с заболяването на Алцхаймер, тъй че има голям брой механизми за поддържане на здравето на мозъка. 

Джинджифил  

Друга фалшификация, употребена както в прясно, по този начин и в прахообразно положение, е джинджифилът. Джинджифилът е мощен противовъзпалителен сътрудник, за който е потвърдено, че усъвършенства когнитивната функционалност. Смята се също, че антиоксидантните резултати пазят невроните против оксидативен стрес, който е в основата на невродегенеративните болести, като заболяването на Паркинсон и Алцхаймер. 

Гинко билоба  

Гинко билоба е известно, че усъвършенства паметта и когнитивните функционалности. Смята се, че усъвършенства притока на кръв към мозъка и защищава мозъчните кафези от оксидативно увреждане. Някои проучвания поддържат неговите евентуални изгоди при обвързвания с възрастта когнитивен спад. 

Ферментирали храни  

Ферментирали храни, като кимчи, кефир, комбуча, кисело зеле и кисело мляко също могат да бъдат потребни за мозъка. Изследванията откриха, че мозъкът и червата споделят посредством нервната система, както и посредством имунната система. Следователно смяната на бактериите в червата с пробиотици и пребиотици, а не прекаляването с антибиотиците, може да играе роля в подобряването на действието на мозъка, написа actualno.com. Храните, които култивират здравословен микробиом, евентуално ще служат като " медикаменти “ за лекуване или закъснение на появяването на всички болести, свързани с възрастта, в това число тези, засягащи мозъка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР