Защо етиопските милиционери от Амхара се бият с армията

...
Министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед се озова в центъра на
Коментари Харесай

Министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед се озова в центъра на нов конфликт - този път в жизненоважния регион Амхара, който мобилизира нейните войски, за да му помогне да осуети опит на съперничещи тиграйски сили да го свалят.

Конфликтът е последният знак, че г-н Абий се бори да оправдае своята Нобелова награда лауреатство - чест, присъдена му през 2019 г. за прекратяването на дългогодишните военни действия с Еритрея и насочването на Етиопия по пътя на демокрацията след почти три десетилетия управление с железен юмрук.

Но репутацията на г-н Абий като миротворец и демократ е допълнително опетнена от конфликта в Амхара - вторият по големина регион в Етиопия.

Насилието предизвика тревога в международен мащаб, като миналата седмица Израел евакуира своите граждани и евреите от региона.

И така, кой се бие в Амхара?

Г-н Абий е изправен пред страхотно предизвикателство за властта си от милиции, известни като Фано - амхарска дума, свободно преведена като "доброволци". Фразата е популяризирана през 30-те години на миналия век, когато „бойци-доброволци“ се присъединяват към армията на император Хайле Селасие, за да се бият срещу италианските нашественици.

Използва се и днес от фермерите и младите мъже, които са сформирали милиции, за да защитят хората от Амхара, чието бъдеще, според тях, е застрашено от правителството и други етнически групи.

Въпреки че нямат единна командна структура, тези милиции - или Фано - демонстрираха силата си през последните седмици, като:

изпълниха това, което министърът на Етиопия Мир Биналф Андуалем нарече "ужасяващи атаки" срещу армейски лагери, като за кратко пое контрола над летището в Лалибела, исторически град, известен със своите скални църкви, напредвайки към двата най-големи регионални града - Бахир Дар и Гондар - както и индустриалния град Дебребирхан, преди да бъде отблъснат от правителствените сили, грабеж на оръжие и боеприпаси от полицейски участъци, нахлуване в затвор в Бахир Дар и освобождаване на хиляди затворници - включително колеги от милицията.

Кризата е толкова сериозна, че много хора казват, че правителството на щата Амхара – контролирано от управляващата Партия на просперитета (ПП) на г-н Абий – е на ръба на колапса, като ключови служители са избягали във федералната столица Адис Абеба от страх да не бъдат нападнати.

Какво предизвика конфликта?

Насилието може да бъде проследено до мирното споразумение, подписано от федералното правителство и Фронта за народно освобождение на Тигра (TPLF), за да се сложи край на двегодишната гражданска война, която видя как тиграйските сили напредват към Адис Абеба през 2021 г., преди да бъдат принудени да се оттеглят обратно на север.

Споразумението - с посредничеството на Африканския съюз (АС), с подкрепата на САЩ - беше широко приветствано като опит за възстановяване на стабилността в Етиопия - огромна страна, която отдавна е смятана за опора на сигурността в Африканския рог и за родното място на панафриканското единство.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР