Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви днес необходимостта от включване

...
Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви днес необходимостта от включване
Коментари Харесай

Жозеп Борел и Еди Рама говориха за руската дезинформация, войната в Украйна, Коридор №8


Министър-председателят на Албания Еди Рама съобщи през днешния ден нуждата от включване на страните от Западните Балкани, ако Европейският съюз има проект за поддръжка на страните при оправянето с енергийната рецесия и следствията от войната в Украйна.

На взаимната конференция в Тирана с висшия представител по външните работи и политиката на сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел Рама акцентира също, че планът Коридор 8 би трябвало да бъде интензивен колкото е допустимо повече като част от проекта за вложения, и следва да се има поради, че той към този момент става стратегически от позиция на кулоар за сигурност.

„ Говорихме за нуждата, в случай че Европейски Съюз има проект за поддръжка на страните при оправянето с енергийната рецесия, която е най-тежката част от рецесията, и при оправянето с другите последствия от войната, да не пропущат Западните Балкани, както го направиха при първата скица за разпространяване на ваксини “, сподели Рама.

Премиерът добави, че на срещата е разисквана огромната паника, подбудена от войната в Украйна и всички последици от нея, които се появиха в Европа и освен в Европа, в началото под формата на повишаване на цените.

„ Ние обсъдихме ролята на Албания в Съвета за сигурност и позицията на Албания по отношение на съветската експанзия в Украйна “, сподели Рама.

Албанският министър председател осведоми, че част от полемиката е била обвързвана с по-нататъшният прогрес на процеса на интеграция на Албания в Европейски Съюз, по-специално за формалното разкриване на договарянията за участие.

„ Албания избра тази позиция като своя естествена позиция, а не тъй като някой ни попита в Брюксел, Берлин, Париж или във Вашингтон. Ние сме горди членове на популярен алианс като НАТО, и също по този начин сме горди европейци с нашето европейска и албанска същина, тъй че виждаме в Европа вратата към нашето бъдеще “, добави Рама.

По тематиката за разширението на Европейски Съюз Борел акцентира, че „ Албания извърши в точния момент всички условия за започване на договарянията за участие

„ Отново декларирам и поддържам работата, която се прави, и ще продължа да поддържам началото на договарянията по време на френското председателство. Това не е избрана дата, само че е времеви небосвод и това, което споделям за Албания, важи и за Северна Македония. Днес е ясно на всички институции, че повече от всеки път би трябвало да представляваме обединена Европа с интеграцията на Западните Балкани. Това би трябвало да бъде изпълнено в този времеви небосвод допустимо най-конкретно в границите на френското председателство, сподели Борел.

Европейският представител засегна съветската интервенция и въздействие в Западните Балкани, както и съветската дезинформация, която се популяризира в района и провокира съществено безпокойствие в Брюксел.

„ Руското въздействие в Западните Балкани не е нещо ново. Но съветската дезинформация набъбна. Това е инструмент, който се употребява и би трябвало да се премахне”, съобщи Борел.

Брюксел е наясно, че Западните Балкани ще бъдат полесражение за бъдещи хрумвания по отношение на по-нататъшното развиване на района.

От своя страна министър председателят Еди Рама акцентира, че в тази обстановка интеграцията на Западните Балкани е доста значима.

Той също се спря на съветската агитация и изрази безпокойствие от съветските изказвания, че Албания и Косово доставят на Украйна наемници

„ Що се отнася до съветската агитация, ние обсъдихме различен аспект, който е обвързван с непрекъснатото споменаване на Албания от московските управляващи като проблематично наличие в този спор. Обвинението, че Албания дружно с Косово доставя Украйна с наемници, е безпричинно, само че и обезпокоително”, акцентира албанският министър председател.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел посети Тирана като част от балканската обиколка, която стартира през вчерашния ден в районен съд Македония, а на следващия ден ще продължи със среща в Босна и Херцеговина. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР