Министър-председателят Кирил Петков ще води българската делегация за 24 май

...
Министър-председателят Кирил Петков ще води българската делегация за 24 май
Коментари Харесай

Кирил Петков ще води българската делегация за 24 май в Рим

Министър-председателят Кирил Петков ще води българската делегация за 24 май в Рим, където се чака да бъде признат, съгласно традицията, от главата на Римокатолическата черква папа Франциск.

Не се знае кои ще бъдат членовете на делегацията и дали Светият синод ще изпрати собствен представител в нея.

Аудиенцията при папа Франциск е планувана за 23 май. След което Петков се връща незабавно в България.

Тази година ред било делегацията да бъде водена от ръководителя на Народното събрание, само че Никола Минчев отстъпил своя ред на Кирил Петков, който желал в Деня на Светите братя Кирил и Методий да показва единение с премиера на РСМ Ковачевски и това да послужи като знак за рухване на българското евровето над Скопие.

Идеята на Кирил Петков била точно на 24 май по време на аудиенцията при папата двамата с Ковачевски да получат благословия от Негово светейшество.

Даже се планираше преди този момент - на 22 май взаимно държавно съвещание сред двете управляващи.

Но поради изострената обстановка в България македонският министър председател Ковачевски е отменил всички взаимни изяви с политици от България. “Няма в съгласие общо решение, което да послужи за основа на двустранен договор”, сподели преди дни министър председателят на районен съд Македония при посещаване в Прилеп.

Така Крил Петков ще лети самичък за Рим.

И няма да повтори хода на президента Румен Радев от предходната година, когато дружно с президента на РСМ Стево Пендаровски пътуваха за Ватикана. А след аудиенцията при папата, в базиликата " Санта Мария Маджоре ", където през 9-и век папа Адриан Втори освещава книгите, написани от Светите братя Кирил и Методий, двамата уважиха още веднъж дружно делото на славянските първоучители и насочиха послания за съдействие, доверие и другарство.

През 2019 година делегацията в Рим бе водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и бе призната от папата на връх 24 май.

А година преди този момент министър председателите на България и РСМ Борисов и Заев уважиха още веднъж дружно делото на първоучителите. Това бе първият знак за единство. Борисов и Заев посетиха църката „ Санта Мария Маджоре” и базиликата „ Сан Клементе”, където за първи път български и македонски министър председатели дружно отдадоха респект пред гроба на св. Кирил Философ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР