Министър Караниколов обсъди възможностите за по-активно сътрудничество в провеждането на

...
Министър Караниколов обсъди възможностите за по-активно сътрудничество в провеждането на
Коментари Харесай

Министър Караниколов: Ще насърчаваме предприемачество, основано на цифрови технологии и иновации

Министър Караниколов разиска опциите за по-активно съдействие в провеждането на политики за поощряване на дребните и междинни предприятия /МСП/, на среща с госпожа Улрике Рабмер-Колер, Президент на Европейската организация на занаятите, дребните и междинните предприятия /UEAPME/.

Основната задача на организацията е да поддържа МСП, като в нея членуват 12млн. компании с над 55млн. чиновници. Двамата се сплотиха към мнението, че МСП са доста значим фактор за напредък, основаване на претовареност и богатство в Европейски Съюз.

Министър Караниколов съобщи, че един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, който касае и МСП, е поощряване на предприемачеството, учредено на цифрови технологии и нововъведения, и реализиране на прогрес по използването на Инициативата за започващи и разрастващи се предприятия.

По думите му специфичен акцент ще бъде подложен и върху развиване на различни източници на финансиране и възстановяване на бизнес средата за дребните и междинните предприятия при съблюдаване на правилото „ Мисли първо за дребните “. Г-жа Улрике Рабмер-Колер посочи, че е важна-подкрепата на обичайните дребни и междинни предприятия, които по време на рецесията са основали над 80% от работните места в Съюза.

По време на срещата министър Караниколов и президентът на UEAPME разискаха регулаторната тежест на европейско, национално районно и локално ниво, която продължава да бъде съществена спънка пред МСП. Г-жа Рамбер-Колер уточни изследване, съгласно което дребните и междинни компании са 10 пъти по-потърпевши от бюрократични спънки по отношение на огромните предприятия в Европейски Съюз.

Бе обсъден и въпросът за по-лесен достъп до финансиране и до квалифицирани служащи от страна на МСП. Министърът Караниколов и госпожа Рамбер-Колер бяха безапелационни, че дуалното образование и вложението на бизнеса в лични фрагменти е един от методите за справяне с казуса. На срещата бе разискван и капацитетът в процеса на цифровизация за МСП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР