Френският президент Еманюел Макрон, след ден на преговори в Нова

...
Френският президент Еманюел Макрон, след ден на преговори в Нова
Коментари Харесай

Еманюел Макрон отлага реформата на гласуването в Нова Каледония

Френският президент Еманюел Макрон, след ден на договаряния в Нова Каледония, реши да отсрочи промяната на гласуването и ще се опита да потърси ново политическо съглашение, съобщи " Ройтерс ".

След среща с локалните политически водачи в столицата Нумеа президентът съобщи, че крайната му цел към момента е да подпише измененията на гласоподаване, само че единствено в случай че мирът се върне и може да бъде изкован по-широк пакт за бъдещето на острова.

" Ангажирам се да подсигурявам, че тази промяна няма да бъде приложена със мощ ", сподели той пред постройката на Върховната комисия на Франция.

Припомняме, че на острова избухнаха протести на 14 май, които доведоха до безредици, откакто френският законодателен орган в Париж обсъждаше изменение на френската конституция, в изборните описи на Нова Каледония. Националното заседание в Париж утвърди законопроект, който, наред с други промени, ще разреши на френски жителите, които са живели в Нова Каледония от 10 години, да гласоподават на провинциални избори. Бяха изпратени и над 1000 служители на реда за преодоляване на размириците. 
 Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония
Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Броят на служителите на реда и жандармеристите на острова ще нарасне до 2700 от 1700 до петък вечерта

Париж твърди, че този законопроект е нужен за възстановяване на демокрацията - съвсем една четвърт от популацията се дефинира като европейци, основно французи. Лидерите на локалното население канаки желаят промяната да бъде анулирана заради опасения, че тя ще размие гласовете им и ще направи по-трудно прекосяването на всеки предстоящ референдум за самостоятелност. Те желаят промените в гласуването да бъдат спрени, с цел да се даде време за по-широк разговор за бъдещето на острова.

сподели, че неговият непосреден приоритет е да възвърне спокойствието, да възвърне регионите, наранени от принуждение и вълнения, и да помогне за постигането на политически разговор. Извънредното състояние ще бъде анулирано, добави той той.

" В рамките на един месец " френският президент ще направи равносметка на обстановката " и ще вземе решения по отношение на институционалните следващи дейности ".

Макрон повтори, че промяната на гласуването имала " демократична легитимност ". Той акцентира, че нямало подозрение по отношение на легитимността на референдума от 2021 година, който сподели голямо болшинство срещу независимостта на островната страна.

Тогава партиите, подкрепящи независимостта, бойкотираха плебисцита и доста локални канаки отхвърлиха да вземат участие, като една от посочените аргументи беше пандемията от COVID-19.
 Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония
Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Пътните блокади затрудняват доставките на храна по магазините в няколко района
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР