Успях да доловя изключително подвеждане в целия запис, който протича

...
Успях да доловя изключително подвеждане в целия запис, който протича
Коментари Харесай

Проф. Илин Савов: Скандалните записи с представители на ПП са манипулирани

" Успях да доловя извънредно заблуждение в целия запис, който протича отмерено, има обособени сектори на пауза, които могат да бъдат доловени единствено единственото експертно ухо. Отделно, избрани шумове са ясно изразени, а други едвам се чуват ", разясни той. 

Савов съобщи, че " записите са манипулирани с много сериозна технология, която сега се продава в дълбоката мрежа, по този начин нареченият deepweb ".

" В момента тази услуга може да бъде поръчана против няколко хиляди $. За страдание това, което констатирахме неотдавна с сътрудници, е, че тази технология е залегнала в доста европейски страни. Вече стартира изнудване и нанасяне на имиджови вреди на обособени групи, съответни публични персони, в това число и президенти, министър председатели и водещи компании в региона на технологиите. Наистина съм извънредно обезпокоен най-много за това, че нашето общество няма информация по какъв начин всеки един човек може да бъде измамен в днешно време ", изясни Савов.

Според него записът изначално е бил с доста високо качество, а след това то е съзнателно влошено.

" Когато се основава нещо, което е надалеч от истинността, постоянно се вкарват спомагателни шумове. В записите има моменти, в които избрана тирада не се чува както би трябвало, само че в това време някои шумове като тон от дамски токчета се чуват толкоз бистро, че въз основата на моя опит мога да кажа, че тук има вмешателство сигурно ", разяснява Савов. 

Савов изброи 3-те най-възможни разновидността за изработката на подобен противозаконен запис:

" Записът може да бъде изработен от разстояние, посредством по този начин наречените ориентирани микрофони посредством дронове. Това е един доста рисков способ, който, за жалост, престъпната престъпност употребява в днешно време. Записът може да бъде осъществен и със особено физическо устройство, като телефон, смарт часовник, микрофон, който да бъде конфигуриран по облеклата на човек. Може да се употребява електрическата мрежа, да бъдат сложени съответните физически устройства и да бъдат задействани отдалечено, като преди този момент е обезпечено съответното помещение. Това са неща, които са известни в целия свят, те са налични, само че доста малко хора се интересуват, по какъв начин могат да бъдат нарушени техните права ", разясни още Савов.

Той съобщи, че подобен запис е допустимо да бъде създаден както от службите, по този начин и от частно лице със профилирана инсталация.

" Дийпфейк тематиката за ръководство на гласови данни и видеоизображения е налична в световната мрежа. Отделно има специфични филмови откъси, с които се дава опция да се подготвите. От този диалог сред мен и вас сега може да се изведат 20 секунди и да се направи звуков запис, в който да се каже, че дружно с вас желаеме да свалим, примерно, ръководителя на Световната банка. Това е доста притеснително. Миналата година сигнализирах, че структурите за сигурност в България и Министерство на вътрешните работи би трябвало доста съществено да извърнат внимание върху образованието и подготовката на чиновниците си, защото нашата страна към този момент стартира да бъде атакувана от по този начин наречените киберпрестъпления ", сподели Савов.

На въпрос къде могат да бъдат оценени сходни записи, с цел да се откри операция, той разяснява:

" На първо място, в цифрови лаборатории. Те работят със специфичен програмен продукт, който извежда съответни шумове от записа. Това изисква време, тъй като в самата подготовка на записа е допустимо да са употребявани стотици или десетки хиляди шумове. За някои от изтеклите записи в общественото пространство, персонално аз се ангажирах да ревизира истинността им или по какъв метод са направени, с цел да бъдат близки до истината. В някои от тях е употребявано миксиране на 4900 гласа по едно и също време - това образува звук в дълбоката на мегахерците на човешкия глас. Изключително е мъчно, само че не е невероятно ", изясни Савов и добави, че наложително структурите за сигурност да се ангажират с прегледа на тези записи и да излязат с публично мнение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР