Миниатюрният електрически автомобил от Толиати Zetta най-накрая ще бъде пуснат

...
Миниатюрният електрически автомобил от Толиати Zetta най-накрая ще бъде пуснат
Коментари Харесай

Руски свръхевтин електромобил все пак ще има още тази година

Миниатюрният електромобил от Толиати Zetta най-сетне ще бъде пуснат в произвеждане. Стартът е плануван за края на тази година. Това заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров в изявление за телевизия РБК.

Дълго време планът беше в невъзможност, защото в края на 2020 година бе формирано наказателно дело против шефа на Zetta за неплащане на заплати на чиновниците. Компанията обаче продължи да съществува и предходната пролет електрическият автомобил Zetta City Modul 1 беше тестван персонално от Денис Мантуров, след което беше създаден нов проект за стартиране на автомобила в произвеждане. Сега колата е на стадий финални проби.

City Modul 1 може да се трансформира в съветския Wuling Hongguang Mini EV. Въпреки това, с сходни размери, съветската разработка може да има задвижване на четирите колела и мощ от 98 конски сили против 27 за китайския бестселър. Капацитетът на батерията на Zetta доближава 10 kWh, до момента в който при Wuling тази цифра е 13.8 kWh.

На хартия обаче това не дава преимущество на съперника от Поднебесната страна, тъй като с едно зареждане китайската кола не може да измине повече от 170 км, до момента в който пробегът на електрическата кола от Толиати е с 10 километра по-голям.

Очакваната цена за съветската електрическа кола е под 10 000 евро. Освен това Мантуров настрана акцентира, че Zetta е единствено една от трите разработки в региона на екологичния превоз, а също и най-компактната. След това можем да забележим серийните версии на кросоувъра Kama-1 и водородния Aurus.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР