Минералът анкерит е получил името си в чест на геолога

...
Минералът анкерит е получил името си в чест на геолога
Коментари Харесай

Анкерит - значение и свойства

Минералът анкерит е получил името си в чест на геолога Анкер. Изолиран и разказан е за първи път през 1825 година.

Какво е научил светът за този минерал през времето след откриването му?

Външно този минерал не е изключително незабравим, само че въпреки всичко съумява да заеме място измежду други минерални камъни. Той принадлежи на доломитната група минерали. Има идентична основа на състава и външна аналогия с доломита. Характерно за него е, че непрекъснато съдържа манган и магнезий.

Анкеритът се характеризира обаче и с карбонатен състав, в който част от магнезия се заменя с двувалентно желязо. Манганът участва като смес.

Цветът на минерала зависи от примесите и най-често е бял, жълтеникав, кафяв, жълтокафяв, сив, по-рядко синкав или розов. Кафявите нюанси в камъка демонстрират ниско наличие на манган, а жълтото и розовото приказват за съществуване на желязо.

 Анкерит

Самият камък има стъклен искра със седефени нюанси. Прозрачен е, а при нагряване трансформира цвета си като става мрачен, съвсем черен. Разтваря се в киселини.

В природата анкеритът се среща под формата на гранулирани маси и е съпътстващ минерал в стоманени скали, сулфитни или сидеритни руди. Понякога се образува покрай кварц. Рядко се среща в огромни натрупвания, въпреки да не е необичаен минерал. Има го в Русия, Украйна, Съединени американски щати, Австралия, Италия и други страни.

Лечебни свойства на анкерита

Терапевтите поучават да се ползва анкерит върху рани за бързо укрепване. Помага и за унищожаване на отрови от тялото, както и при косопад.

Специалистите по минерали настояват, че анкеритът има позитивен резултат върху тялото, дава му прилив на сили.

Магически свойства на анкерита

Този минерал няма изявени вълшебен свойства. Въпреки това има силата да разсъни у човек качества като добрина, мъдрост, философска съсредоточеност.

Собствениците на този камък имат позитивен взор върху настоящите събития от всекидневието, те виждат собствен преподавател във всеки човек и се пробват да трансфорат всяка житейска обстановка в прелестно прекарване.

Анкеритът най-често е амулет на пътешествениците, юристите и търговците. Пази от крадци, измамници и други рискове.

 Анкерит - значение и свойства

Зодиакалните знаци също имат отношение към него. Той е амулет за зодия Рак. Съчетава се добре също със Стрелец и Водолей.

Покровител на този камък е Меркурий, затова анкеритът задейства действието на тази планета в хороскопа на притежателя си. Човек става разговорлив, придобива дарба да убеждава близките и е прелъстителен в очите на събеседниците си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР