Миналия четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън помилва хиляди американци,

...
Миналия четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън помилва хиляди американци,
Коментари Харесай

Какво ще се случи, след като президентът на САЩ обяви, че притежанието на марихуана вече няма да бъде федерално престъпление?

Миналия четвъртък президентът на Съединени американски щати Джо Байдън помилва хиляди американци, наказани за владеене на марихуана.

Байдън съобщи, че ще помилва хора, наказани от федерален съд за владеене на марихуана, и че администрацията му ще преразгледа класификацията на канабиса, който сега е в най-опасната категория опиати, заяви Ройтерс.

Американският президент също по този начин прикани губернаторите да помилват и наказаните за сходни закононарушения на щатско равнище, защото това съставлява голямото болшинство от случаите на наказани за владеене на марихуана, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън съобщи, че този негов ход отразява позицията му, че " никой не би трябвало да бъде в пандиза единствено за това, че е употребявал или имал марихуана ".

Помилванията на Байдън засягат към 6500 души, наказани за владеене на канабис на федерално равнище. Нито един от тях не е към момента в пандиза. С изличаването на престъпното закононарушение от досиетата им те към този момент няма да бъдат спъвани при кандидатстване за работа или при опит да наемат апартамент. Около 3000 души, наказани за свързани с марихуана закононарушения от по-висока степен, които към момента се намират във федералните затвори, както и до 30 000 души, които към момента са в пандизите в няколко щата, няма да могат да се възползват от самодейността на Байдън, сподели правозащитната група " Ласт призънър проджект ". В тази статистика не са включени хората с присъди за владеене на марихуана на щатско равнище, макар че почти 2 милиона присъди за владеене на марихуана са били заличени в щатите, в които опиатът към този момент е легален.

" Твърде доста животи са били прекършени поради несполучливия ни метод към марихуаната ", съобщи Байдън. " Време е да изправим тези неточности ", добави той. Самият Байдън през 1994 година е един от главните поддръжници на законодателство за престъпността, което докара до внезапно увеличение на броя на арестите и лишените от независимост за закононарушения, свързани с опиати, изключително измежду афроамериканците и латиноамериканците.

Активистки групи похвалиха решението на Байдън. Касандра Фредерик, изпълнителен шеф на Алианса за политика във връзка с опиатите, съобщи, че организацията е " разчувствана ". " Това решение е извънредно закъсняло ", сподели Фредерик. " Няма причина хората да бъдат обременени с престъпно досие, което да им пречи да получат работа, жилище и безчет други благоприятни условия, за нещо, което към този момент е законно в 19 щата и окръг Колумбия и е декриминализирано в други 31 щата ", добави тя.

Преподобният Ал Шарптън, президент на Националната мрежа за деяние, съобщи, че " праведното деяние на Байдън през днешния ден ще върне живота на безчет американци ". Но той добави: " Съединените щати в никакъв случай няма да легализират по обективен метод марихуаната, до момента в който не бъде направена равносметка за остарялата политика, която приравни хиляди млади чернокожи мъже към закоравелите наркопласьори ".

Решението на Байдън извършва и един от главните предизборни цели на претендента на демократите в една от най-критичните за партията им съревнования за Сената. Заместник-губернаторът на Пенсилвания Джон Фетърман неведнъж е упорствал Байдън да предприеме тази стъпка, в това число предишния месец, когато двамата се срещнаха в Питсбърг. В свое изказване Фетърман си приписа заслугата за включването на въпроса в дневния ред на Байдън и похвали решението, наричайки го " голяма стъпка към справедливостта ".

Някои от критиците на президента се нахвърлиха против него след изказването, в което той разгласи помилването, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". " В разгара на вълната от престъпност и на ръба на рецесията Джо Байдън дава всеобщо опрощение на наркопрестъпници ", съобщи сенаторът Том Котън, републиканец от Арканзас. " Това е обезверен опит да се отвлече вниманието от проваленото водачество ", добави той.

Марихуаната към този момент е изцяло законна в към 20 щата, а някои други щати са облекчили наказванията, демонстрират данни от Ди Ай Си Ей, огромна компания за тестване на опиати, която следи щатските закони за марихуаната. Субстанцията остава изцяло противозаконна в няколко щата.

Политически анализатори считат, че този ход на Байдън може да даде подтик в поддръжката на демократите преди идните междинни избори, изключително измежду младежите, либералите и малцинствените общности. Въпреки че изследванията демонстрират, че сходни проценти от белите и чернокожите американци използват марихуана, вероятността негър да бъде задържан за владеене е над три пъти по-голяма, се показва в отчет на Американския съюз за цивилен свободи, в който са оценени данни за арести за владеене на марихуана от 2010 до 2018 година.

Преобладаващата част от арестите за владеене на марихуана попадат под юрисдикцията на щатите, само че в исторически проект арестите за това закононарушение съставляват към една трета от арестите за владеене на опиати в цялата страна, осъществени от щатски и федерални чиновници. Според предварителни данни на ФБР повече от 170 800 от почти 490 000 ареста за владеене на опиати през 2021 година, са били свързани с владеене на марихуана.

До наскоро беше считано за малко евентуално, че Байдън би могъл да бъде политикът, който ще либерализира законите за марихуаната, разяснява в. " Вашингтон пост ". През април 2019 година ръководителят на организация за промени в региона на марихуаната съобщи пред списание " Ролинг стоун ", че Байдън има " ужасяващо завещание по въпроса за промяна на законодателството за марихуаната, преустановяване на провалената ни война против опиатите и справяне с всеобщото отнемане от независимост ". През ноември същата година Байдън съобщи, че " съвсем няма задоволително доказателства ", с цел да се дефинира дали марихуаната е опиат, който открива пътя към пристрастяването към по-твърдите вещества, заяви " Бизнес инсайдър ". И въпреки всичко наподобява, че с наближаването на очертаващите се като оспорвани междинни избори, които могат внезапно да трансформират политическия пейзаж в страната и да повлияят на това, което президентът Байдън може да реализира през остатъка от първия си мандат, той е решил, че смяна на курса по този въпрос може да бъде това, което ще разреши на демократите да запазят контрола си над Сената и Конгреса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР