Миналата седмица Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) прие

...
Миналата седмица Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) прие
Коментари Харесай

България подкрепи забраната на фентанила - "тайното оръжие на Путин"

Миналата седмица Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) одобри с голямото болшинство от участващите страни, който проправя пътя за възбрана за задачите на поддържането на реда потреблението на " аерозолни химикали, които засягат централната нервна система ". България бе измежду 52 страни основатели на позицията.

Русия се опълчи най-активно на приемането на документа, макар че точно в тази страна се случи най-известната и към този момент съвсем единствената сходна " приложимост " - когато по време на щурмуването на театралния център на Дубровка газ въз основата на фентанил умъртви над 100 заложници,.

От 2008 година ОЗХО се бори за възбрана на правото полицията да употребява отровни субстанции, които засягат централната нервна система. Организацията стартира да учи този въпрос незабавно след терористичната офанзива на Дубровка. Именно вземането на заложници на театър на мюзикъла " Норд-Ост " през 2002 година стана главната причина страните-членки на ОЗХО да насочат вниманието си към казуса. Това, по-специално, е директно посочено в изказването на Държавния департамент на Съединени американски щати след приемането на документа от ОЗХО по отношение на " разбирането " за недопустимостта на използването на такива субстанции. Фактът, че потреблението от антитерористичните командоси на фентанил по време на интервенцията е могло да бъде нарушаване на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, споделиха самостоятелни специалисти незабавно след офанзивата.

Решението на ОЗХО беше подкрепено от 85 страни, единствено 10, в това число Русия, гласоподаваха срещу.

" Научният съвещателен съвет призна, че химически субстанции, които селективно трансформират функционалността на централната нервна система, като фентанил и неговите аналози, които се смятат за безвредни, когато се употребяват в следени медицински условия, може да имат доста ниски граници на сигурност, когато се употребяват като аерозол ", се споделя в документ, оповестен след гласоподаване на уеб страницата на Организацията за възбрана на химическите оръжия.

Фактът, че специфичните елементи на ФСБ са употребявали газ въз основата на производни на фентанил (вероятно карфентанил) в театралния център на Дубровка е докладван на кореспонденти от тогавашния министър на опазването на здравето на Русия Юрий Шевченко 4 дни след щурма на театралния център на Дубровка.

 България поддържа възбраната на фентанила -
© opcw.org

Смъртоносният газ от Дубровка

Дори в медицината фентанилът, въздействащ на опиоидните рецептори, се употребява единствено в изключителни обстановки, защото е 100 пъти по-ефективен от морфина и има огромен брой странични резултати като респираторна меланхолия, бронхиален конвулсия и мускулна вдървеност. Действието на фентанила е разтеглено във времето, тъй че следствията от отравяне с незнаен газ въз основата на него доведоха освен до гибелта на заложниците, само че и разрешиха на публични лица и политици да приказват победоносно в първите часове след нападението - че интервенцията е била сполучлива и никой от феновете по време на нападението не е умрял.

Въпреки огромния брой жертви, Владимир Путин назова газа, употребен в Дубровка, " безопасен ", а химикът, който го е създал (името му остана засекретено, както и точният състав на газа), получи от президента медал Герой на Русия.

Дмитрий Миловидов, който губи 14-годишната си щерка Нина при терористичния акт, сподели пред Радио " Свобода ", че може да изясни потреблението на газ на основата на фентанил по време на нападението единствено по един метод - за управляващите е било значимо да унищожат терористи, а не да избавят хора.

 България поддържа възбраната на фентанила -
© opcw.org

Според публичната организация " Норд-Ост " доста някогашни заложници са станали инвалиди. След взаимоотношение с токсичен газ хората имат нарушени кръвообращение и дихателна функционалност. 12 души са изцяло глухи, доста от тях са с тежко зрително увреждане. В същото време една от аргументите за огромния брой жертви е неналичието на информация от лекарите за точния състав на газа, което им е попречило да дадат точния антидот на потърпевшите в точния момент и да вземат верните ограничения по време на тяхното превозване - десетки хора се задавиха от личното си повръщане, глътнаха езиците си или се задушиха. " Поради техния несмъртоносен резултат в следена здравна среда, за органите на реда може да наподобяват привлекателни химикалите, които работят върху централната нервна система. Използването им обаче е проблематично и може да аргументи дълготрайни здравословни проблеми или даже гибел Използването на тези субстанции също рискува да подкопае интернационалните разпореждания против разпространяването на химически оръжия, защото може да бъде предлог за създаване на такива химикали за военни цели. "

Това написа в във връзка решението на ОЗХО от името на Федералното министерство на външните работи на Швейцария, един от основателите на разглеждането на този въпрос на интернационално равнище.

Русия към момента може да създава субстанции въз основата на фентанил за потребление като химическо оръжие, индиректно потвърдено от данни от обществено налични източници - Радио " Свобода " преди време, че тези разработки се правят от същите учени, които са взели участие в основаването на прословутия " Новичок " в научния център " Сигнал ". Това е веществото, с което ГРУ и Служители на ФСБ се пробваха да отровят Сергей и Юлия Скрипал, Алексей Навални и редица други съперници на Кремъл, напомня медията.

 България поддържа възбраната на фентанила -
© opcw.org

Оръжия за " безкръвна " война

При следствието на " Новичок " радио " Свобода " деликатно изследва научните публикации и патентите на имто на чиновниците на " Сигнал " и откри, че една от значимите тематики за тази организация и редица свързани научни институти са така наречен агонисти на опиоидните капа рецептори. Съавтори на патента за синтез на вещество от този клас от 2008 година са редица чиновници на 27-ми теоретичен център на Министерството на защитата, които по-късно минаха в новосформирания Научен център " Сигнал ".

В " Сигнал " тематиката беше продължена от химика Сергей Галан, който написа няколко научни публикации за агонистите на k-рецепторите. В същото време Галан работи върху технологията за нано-капсулиране, което евентуално е разрешило да се придадат нови свойства и леко да се промени формулата спрямо веществото, употребявано при отравянето на Скрипал. Това затруднява идентифицирането и публично го изключва от неразрешените субстанции на ОЗХО, които към този момент имат формулата " Новичок ", употребена в Солсбъри.

Фентанилът и карфентанилът, сходно на хероина, са агонисти на друга група опиоидни рецептори, mu-рецепторите. Именно с това са свързани главните опасности от използването им: бързо зараждаща физическа взаимозависимост и респираторна меланхолия. Капа агонистите имат сходни аналгетични и седативни резултати, само че теоретично са по-безопасни. Веществата от този клас, в допълнение, могат да бъдат мощни халюциногени.

Може би точно пониженият риск от гибел при потреблението на к-рецепторни агонисти притегли вниманието на съветските военни химици. Психотомиметичните резултати, които се появяват при излагане на k-рецептори, от дълго време са включени в областта на ползите на военните в разнообразни страни по света като оръжие за " безкръвна " война - даже в случай че човек не е изложен на смъртоносни дози от тази група токсични субстанции, той съвсем изцяло губи способността си да възприема околната действителност.

Марк-Майкъл Блум, биохимик, експерт по химически оръжия и някогашен чиновник на ОЗХО, който е взел участие в следствието на отравянето на Скрипал, изследва по искане на Радио " Свобода " лист с химикали, които Signal NC постоянно купува, и означи, че те може да посочат работата на центъра за синтез на опиоидни аналгетици.

 България поддържа възбраната на фентанила -
© opcw.org

Блум изясни пред Радио " Свобода ", че документът, признат от ОЗХО, в действителност обяснява член II от Конвенцията за химическите оръжия. Сега потреблението за задачите на правоприлагането на всевъзможни аерозолни субстанции, засягащи централната нервна система, няма да се смята за задоволително и незабранено от Конвенцията. В същото време описът със неразрешени субстанции към момента не е допълнен с съответни имена.

Според Блум щурмът на театралния център на Дубровка е единственият прочут образец за потребление от правоприлагащите органи на аерозоли, засягащи централната нервна система. През 90-те години на предишния век в Съединените щати се обмисляше потреблението на опиоидни аналгетици като фентанил като несмъртоносно полицейско вещество, само че тази концепция беше изоставена заради неконтролираните опасности и високата токсичност на такива субстанции. С изключение на фентанил и други опиоидни аналгетици, единственият клас нервни обезболяващи, известни на Марк-Майкъл Блум, е BZ газ, само че няма известни случаи на действителна приложимост от органите на реда.

Блум удостовери пред Радио " Свобода ", че опитите за възбрана на потреблението на аерозоли, които засягат централната нервна система от чиновниците на реда, започнаха съвсем незабавно след Nord-Ost. Трагичната история на нападението сподели, че рисковете от използването на този тип субстанции доста надвишават евентуално привлекателните им за полицията свойства. Биохимикът е склонен и с опасенията, изразени в изказването на швейцарското федерално министерство на външните работи - че работата с легални вещества, незабранени от Конвенцията, може да послужи като комфортно прикриване за създаване на пълноценни химически оръжия.

 България поддържа възбраната на фентанила -
© opcw.org

Русия: Решението на ОЗХО е " нелегитимно "

Руските дипломати подлагат на критика приемането от ОЗХО на документ за " разбирането " на недопустимостта на потреблението за задачите на правоприлагането " на химикали в аерозолна форма, които засягат централната нервна система ". Те обаче не загатват Nord-Ost, от който стартира всичко, в нито едно от изказванията.

Постоянният представител на Русия в ОЗХО Александър Шулгин счита, че решението на ОЗХО " опонира на Конвенцията за химическите оръжия " и " няма да има юридически или на практика смисъл ". Заместник-министърът на индустрията и търговията Олег Рязанцев, който управлява съветската делегация на 26-ата сесия на Конференцията на държавите-страни от ОЗХО, назова приемането на документа " нелегитимно " и упрекна Съединените щати, че го " пробутват " в опит да заобиколят Конвенцията за химическите оръжия.

През март 2021 година Шулгин приказва по-подробно за възраженията на Русия против допустима възбрана на субстанции, въздействащи на централната нервна система. Според него формулировките на ОЗХО са " прекомерно неразбираеми ", заради което включват " многочислени групи химикали, които се употребяват за цели, незабранени от Конвенцията - в селското стопанство, фармацевтиката, медицината и по този начин нататък ". Шулгин е угрижен, че възбраната ще засегне интернационалната търговия с такива субстанции, защото те стават артикули с двойна приложимост и изискват корекции на националните правила за надзор на износа, да вземем за пример, принуждавайки фирмите да изискват лицензи и документи за краен консуматор или последна приложимост при експорт на такива субстанции.

Въпреки това, Русия, съдейки по изказванията на нейните чиновници, е по-загрижена не за това дали ще ѝ бъде неразрешена използването на смъртоносни субстанции на основата на фентанил, а от различен фронт на съпротива против Организацията за възбрана на химическите оръжия - обстановката след отравянето на опозиционния политик Алексей Навални от Новичок.
На конференцията на ОЗХО 55 страни подписаха " взаимно изказване за Алексей Навални ", в което показаха " цялостна убеденост " в резултатите от без значение следствие, което сподели, че Навални е бил изложен по двъздействието на " Новичок " - вещество, което поврежда централната нервна система. Всяко отравяне с нервнопаралитичен сътрудник се класифицира като потребление на химическо оръжие. Подобна приложимост опонира на интернационалните стандарти и правила, се споделя в изказването. Това изказване беше предшествано от преписка сред представители на 45 страни членки на ОЗХО и съветските управляващи. В него Москва беше помолена да отговори на въпроси, свързани с отравянето. Русия отговори, като зададе противоположни въпроси, като към момента отхвърля, че Навални е бил токсичен на нейна територия. В " Съвместното изказване за Алексей Навални ", оповестено по време на 26-ата сесия на Конференцията на страните - страни по ОЗХО, се отбелязва че Русия отхвърля да отговори и приканва Москва " да спомага за изцяло и транспарантно откриване на събитията на офанзивата " против политика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР