Миналата седмица неочакваният и сензационен срив на FTX, една от

...
Миналата седмица неочакваният и сензационен срив на FTX, една от
Коментари Харесай

Крипто пазарът е в криза не само заради FTX

Миналата седмица непредвиденият и ефектен срив на FTX, една от най-големите тържища за криптовалути, провокира потрес в крипто вселената. 30-годишният Сам Банкман-Фрайд, основен изпълнителен шеф на FTX, видя по какъв начин за часове милиардите му се изпаряват. Това докара до започването на процедура по неплатежоспособност и земетресения в промишленост за трилиони долари. Проблемите за вложителите не са завършили, заяви CNN.

Какво става: Анализаторите на JPMorgan в този момент предвиждат още 25% спад за биткойна през идващите седмици.

Това се дължи частично на последствията от FTX, както и на повишението на лихвените проценти. Федералният запас свива салдото си от юни, махайки пари от финансовите пазари, с цел да охлади стопанска система в битката си с инфлацията. Тези старания значат, че капиталът понижава – и това не е неприятно единствено за крипто, само че и за други класове активи, в това число акции.

Голямата картина: В последно време на крипто вложителите им беше много мъчно. Цената на биткойна, най-голямата криптовалута, падна с над 75% до 15 984 $ на годишна база.

По време на пандемията криптовалутите се радваха на големи парични инжекции, с помощта на политиката за лесни пари на Федералния запас. Централната банка поддържаше лихвените проценти покрай нула, което изпълни балансите на огромните банки с пари в брой. Нещата не стоят към този момент по този начин. Инфлацията се увеличи, лихвените проценти потеглиха нагоре и парите понижиха. Това е неприятна вест за цифровите активи, които анализаторите на Уолстрийт дефинират като гъба за непотребни пари.

Анализаторите на JPMorgan споделят, че политиките на Фед ще основат огромно закъснение на наличността на пари за вложения през идната година. По-малко пари значи, че вложителите ще заобикалят риска и ще спрат да употребяват крипто. Сега други платформи за цифрови активи като Solana също са изправени пред финансова рецесия. Тя не е сама. В риск са още компании, занимаващи се с осведомителни технологии, измежду които - Apple, Alphabet и Microsoft.

Според, Дейвид Холт, анализатор от компанията за капиталови изследвания CFRA, Федералният запас всъщност “пускаше пари в стопанската система от хеликоптер в продължение на десетилетие и по-късно бързо лиши купата с пунша ”.

„ Това докара до раздробяване на високорискови и бързо разрастващи се браншове като криптото ”. Това неизбежно докара и до удар по джобовете на стопанска система като технологиите.

Друга жертва: Американският заможен пазар също бе ударен поради смяната в политиката на Фед

По време на пандемията Федералният запас беше един от най-основните купувачи на жилищни заеми. В резултат на това тези обезпечени с ипотека скъпи бумаги започнаха да се разпродават и лихвите по ипотечните заеми се покачиха доста. Сега те са над 7%, с четири процентни пункта повече от преди година и покупателната дарба на купувачите е спаднала. По данни на Националната асоциация на брокерите продажбите спадат за осми следващ месец.

Възстановяването на Китай след Covid

Новината, че Китай облекчава Covid рестриктивните мерки, бе приветствана от пазарите. Юанът потегли нагоре и стигна най-силното си равнище от повече от месец. Туристическите акции, регистрирани в Хонконг, също скочиха.

Китайските управляващи се пробват да сложат завършек на рецесията в големия бранш на недвижимите парцели в страната, която натежа тежко на стопанската система през последната година. В това, което може да бъде основна повратна точка, Пекин в петък разкри проект от 16 точки, който обръща репресиите против кредитирането на бранша.

Инвеститорите въпреки всичко остават с нараснало внимание. Китай продължава да има съществени стопански проблеми. Растежът е спрял, младежката безработица е рекордно висока, а жилищният пазар се срутва.

Международният валутен фонд неотдавна понижи прогнозата си за растежа на Китай до 3,2% тази година, което съставлява внезапно закъснение от 8,1% през 2021 година Това би бил вторият най-нисък ритъм на напредък в страната от 46 години, по-добър единствено от 2020 година, когато първичната коронавирусна зараза удари стопанската система.
Денят на необвързаните разочарова: слабите разпродажби по време на китайския Черен петък няма да оказват помощ.

Китайският ден на необвързаните, най-голямото в света събитие за извършване на покупки, завърши предишния петък. Тази година Alibaba не разкри окончателния резултат от продажбите за първи път от началото му през 2009 година Вместо това сподели, че резултатите са съотносими с тези от предходната година - а тя не беше впечатляваща. През 2021 година продажбите за Деня на необвързаните набъбнаха с 13%, „ най-малкият прогрес до момента “, съгласно разбор на Bain & Company.

Американците не гледат с оптимизъм на стопанската система

През ноември американските консуматори не са оптимистични за стопанската система на Съединени американски щати, стана ясно от изследване на Мичиганския университет. Негативната вероятност идва на фона на съществени покачвания на лихвите и висока инфлация.

Предварителните показания на показателя от месечните изследвания на потребителите демонстрираха, че настроението е спаднало до 54,7 от 59,9 пункта през октомври. Икономистите чакаха равнищата на въодушевление да се намалят до 59,5, съгласно оценки на Refinitiv.

Защо това има значение: Федералният запас следи изкъсо измененията в упованията на потребителите в другите щати. Ако те имат вяра, че цените ще останат високи, това може да докара до усилване на настояванията за по-високи заплати. Това, от своя страна, може да накара бизнеса да подвигат цените.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР