Миналата седмица беше много успешна за Боинг, тъй като комерсиалната

...
Миналата седмица беше много успешна за Боинг, тъй като комерсиалната
Коментари Харесай

Първата комерсиална астронавтка Бет Моузес: надявам се другите частни компании да не лъжат, че са първите

Миналата седмица беше доста сполучлива за Боинг, защото комерсиалната компания съумя да организира интегрирано огнево тестване на кораба “Старлайнър ”. Освен това бе оповестено, че ракетата “Атлас 5 ” е в подготвеност за първите пилотирани задачи. Редица медии оповестиха, че с идните полети през това лято и есента американските астронавти ще се върнат в космоса за пръв път след пенсионирането на програмата “Космическа совалка ”.

Но това изказване е неправилно. Американски астронавти към този момент летяха в космоса в границите на два полета – през декември 2018-та и февруари 2019-та – на борда на кораба “Юнити ” на Върджин Галактик. По време на февруарската задача за пръв път жена доближи до галактическото пространство на частен транспортен съд – това бе американката Бет Моузес. И тя по никакъв начин не е щастлива, че медиите не престават да приказват за “завръщането на американците в космоса за пръв път ”. 

“Да, Върджин Галактик го направи през декември 18-та и по-късно потвърди, че не е еднократно достижение, защото го направи още веднъж 10 седмици по-късно ”, показа Моузес в Туитър. “Шапки смъквам на останалите четири, които се мъчат да го създадат и се надявам, че ще са задоволително огромни експерти и няма да настояват неправилно, че са първите, когато съумеят ”.

Под “останалите четири ” астронавтката схваща екипите, работещи по “Ню Шепърд ”, “Старлайнър ”, “Крю Драгън ” и “Орион ”. 

Напомням на читателите, че понастоящем Върджин Галактик оборудва кабината на “Юнити ” за първите туристически полети на кораба, след което корабът и самолетът-носител ще се насочат към космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико. Междувременно в Мохаве учредената от Ричард Брансън компания СпейсШипКо строи два нови галактически кораба и втори самолет-носител. 

На фотографията: реакцията на първата комерсиална астронавтка Бет Моузес след като за пръв път видя Земята от космоса. Photo credit: Virgin Galactic

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР