Миналата седмица автоматичната станция на НАСА “Касини сътвори история, защото

...
Миналата седмица автоматичната станция на НАСА “Касини сътвори история, защото
Коментари Харесай

Касини откри, че пространството между Сатурн и пръстените е празно!

Миналата седмица автоматизираната станция на НАСА “Касини ” сътвори история, тъй като се трансформира в първия издигнат от индивида уред, който навлезе в тясното пространство сред Сатурн и неговите пръстени. И до момента в който инженерите са щастливи, че “Касини ” мина района гладко, учените бяха шокирани – оказа се, че това място е празно, без никакво значително съществуване на прахуляк!

“Регионът сред пръстените и Сатурн е “великата празнина ”, по този начин наподобява ”, оповестява ръководителят на задачата Ърл Меейз. “Касини ще продължи дилемите си, до момента в който учените ще работят върху мистерията за какво равнището на прахуляк е доста по-ниско от предстоящото ”.

Понеже нито един галактически уред не бе минавал в процепа сред Сатурн и пръстените му до този миг, на 26-ти април огромната антена на “Касини ” беше насочена по посока на придвижването, с цел да служи като щит против възможни частички. Един от инструментите, Радио и плазмена вълнова просвета (RPWS), разполага с сензори отвън протективната област на антената. Този инструмент успяваше да засече стотици удари в секунда, когато “Касини ” преминаваше откъм външната страна на пръстените. Но когато мина отвътре сред пръстените и Сатурн, бяха засечени едвам няколко удара. Данните от RPWS могат да бъдат конвертирани в аудио формат, тъй че учените да могат да чуят пукания всякога, когато частичка удари датчика.

“Беше много заблуждаващо – не чувахме това, което се очакваше да чуем ”, споделя Уилиам Кърт, началник на инструмента RPWS. “Прослушах данните от първото прекосяване няколко пъти и мога да преброя на пръстите на ръцете си броя на конфликтите с праховите частички, които чух ”.

Тези няколко частички, които бяха открити, се оказват не по-големи от микрон.

Второто прекосяване на “Касини ” в процепа сред пръстените и планетата се случи на 2-ри май. На 3-ти май данните от прекосяването бяха получени сполучливо на Земята.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР