Миналата година германците са спестявали интензивно - делът на спестеното

...
Миналата година германците са спестявали интензивно - делът на спестеното
Коментари Харесай

Треска за евро: Германците са натрупали седем трилиона

Миналата година германците са спестявали интензивно - делът на спестеното е 16,3 %, демонстрират данните на Федералната статистическа работа. Казано по различен метод, от всеки 100 евро доходи 16 са били отделяни настрани.

Парите - разполагаем

Разходите за ползване на частните семейства са спаднали с 5,4 на 100 по отношение на 2019-а година (основно вследствие на държавната политика за намаляване на отрицателния резултат от пандемията), а общите финансови активи на популацията са достигнали в края на 2020-а година близо седем трилиона евро, сочи информацията на Бундесбанк. Увеличението по отношение на третото тримесечие на 2020-а година е 211 милиарда евро (3,1 процента). Тази сума включва наличните пари в брой, скъпите бумаги, банковите влогове, както и исковете към застрахователни компании и дяловете от капиталови фондове. Яснота по въпроса по какъв начин е разпределено това благосъстояние няма, само че изводът е явен: макар пандемията от ковид германците през днешния ден са по-богати след като и да било преди. В рецесията те са спестявали интензивно, подпомагани и от взрива на пазара на акции. Огромната част от спестяванията на популацията са пари в брой и влогове в банки - 2,8 трилиона евро. В това отношение главният мотив на хората е стремежът им да имат когато и да е достъп до тези средства.

Рекорден брой акционери

Още един извод - германците влагат от ден на ден в акции или фондове. " Частните семейства са били доста дейни на финансовите пазари през четвъртото тримесечие на 2020-а ", настояват от Бундесбанк. В интервала октомври-декември 2020-а частни лица са изкупили акции или дялове от фондове на стойност 21 милиарда евро, демонстрира още справката. А от Института за изследване на финансовите пазари DAI оповестяват, че броят на акционерите в Германия през 2020-а година е достигнал нов връх: 12,35 милиона души са имали дялове от компании или фондове - или с 2,7 милиона души повече, в сравнение с година по-рано. Затвърждава се и наклонността мнозина да се възползват от моментните ниски лихви, с цел да вземат заеми - главно за покупка или строителство на жилище. След приспадане на отговорностите общите финансови активи на германците са се нараснали в края на предходната година със 187 милиарда евро, достигайки 4,99 трилиона евро. Това не включва цената на притежаваните недвижими парцели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР