Серийните номера на общо седем машини за гласуване, които ще

...
Серийните номера на общо седем машини за гласуване, които ще
Коментари Харесай

Серийните номера на машините за гласуване на предстоящите избори бяха изтеглени

Серийните номера на общо седем машини за гласоподаване, които ще преминат през засвидетелствуване на сходството преди идните избори 2 в 1 на 9 юни, бяха изтеглени на инцидентен принцип. Процедурата беше изпълнена публично в Министерството на електронното ръководство в наличието на премиера Димитър Главчев и медии.

Целта е да се избегнат подозренията към честността на вота. Миналата есен тъкмо този развой докара до обществени кавги и замяна на политически обвинявания.

Служебният министър председател съобщи, че публичността на процедурата цели хората да се убедят, че изборите ще бъдат почтени.

" Приемайки поста, заявих, че процесът ще бъде открит, транспарантен и обществен. Ще може да се следи от тази зала когато и да е ”, съобщи Валентин Мундров, министър на електронното ръководство. 

След като бъде конфигуриран софтуерът и машините ни бъдат предоставяни, ще стартира инспекцията за сходство. Процесът ще бъде обществен. В него ще вземат участие и външни специалисти, уточни още служебният министър на електронното ръководство. 

Поканени да участват бяха представители на Централната изборна комисия, на Обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно показаните партии.

Миналата година забавянето в процеса по удостоверяването беше повода ЦИК да реши да няма машинен избор на първия тур на локалните избори. Съответствията на устройствата за машинно гласоподаване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Снимка: Георги Димитров
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР