Миналата година 230 хил. хектара земя в Колумбия са били

...
Миналата година 230 хил. хектара земя в Колумбия са били
Коментари Харесай

Колумбийската продукция на кока е на рекордни нива

Миналата година 230 хиляди хектара земя в Колумбия са били насадени с кока, което демонстрира нарастване от 13% спрямо 2021 година Потенциалният експорт на кокаин е достигнал най-високата си точка от две десетилетия, скок с 24% от предходната година. Ключовият въпрос за колумбийското държавно управление е дали може да се възползва от ниските цени, до момента в който фермерите търсят сурогат за своите посеви кока.
Производството на кока, главната съставна част в кокаина, е на рекордно високо равнище в Колумбия. Това изказване се съдържа в отчет на Организация на обединените нации, оповестен тази седмица. Той идва в миг, в който лявото държавно управление в Богота обмисля по какъв начин да се оправи с казуса с опиатите в страната, написа Financial Times.

Миналата година 230 хиляди хектара земя са били насадени с кока, което демонстрира нарастване от 13% спрямо 2021 година, съгласно годишния отчет на Службата на Организация на обединените нации за надзор на опиатите и предварителна защита на престъпността (UNODC). Докладът също по този начин установи, че евентуалният експорт на кокаин е достигнал най-високата си точка от две десетилетия, скок с 24% от предходната година, достигайки 1738 тона.
Реклама
" Притеснително е, че всяка година има нарастване на реколтата кока в страната ", споделя Кандис Уелш, районен шеф на UNODC. Тя прибавя, че продукцията е най-развита в южната гранична провинция Путумайо.
Борба или не тъкмо
Президентът на Колумбия Густаво Петро прикани държавното управление да премисли методите си за битка с опиатите. И разказва милитаризирания метод, подхванат от неговите прародители и от Съединени американски щати, като неточност, която криминализира небогати фермери, вместо да възприема кокаина като здравен проблем.

" Време е да възстановим вярата и да не повтаряме кървавите и свирепи войни, неправилно наречени " война против опиатите ", възприемането на опиатите като боен проблем, а не здравен проблем за обществото ", сподели Петро по време на среща за оправянето с трафика на опиати в колумбийския град Кали преди дни.

Междувременно администрацията на Петро води опити за мирни съглашения с наркотрафикантски организации и въоръжени групи, които разчитат на опиатите, с цел да финансират политическите си упоритости. Продукцията на кока в Колумбия за малко спада сред 2017 и 2020 година, поради демобилизирането на лявата партизанска група на Революционните въоръжени сили.
Реклама
Въоръженият спор в страната сред държавното управление, леви партизански групи, десни паравоенни организации и наркотрафиканти е довела до гибелта на най-малко 450 хиляди души през последните 60 години. Нестор Осуна, министър на правораздаването, разяснява пред кореспонденти, че триумфът на държавното управление " би трябвало да бъде мерен по намаляването на насилствените закононарушения и бедноста в районите, където коката се култивира ".

Според анализатори, цената на коката е спаднала със 70%, заради пренасищане на пазара. Елизабет Дикинсън, старши анализатор за Колумбия в Международната спешна група, споделя, че основният въпрос за колумбийското държавно управление е дали може да се възползва от ниските цени, до момента в който фермерите търсят сурогат за своите посеви кока. " Ако пропуснем тази златна опция, ще сложим основата на още доста години на принуждение и спорове, подхранени от търговията с опиати ", споделя Дикинсън.
Свързани публикации Анализ | Как Латинска Америка може да стане суперсила в суровините 14 август 2023, 13:02 Край на войната против опиатите? 23 декември 2022, 10:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР