Милиони хора в Обединеното кралство и извън него се подготвят

...
Милиони хора в Обединеното кралство и извън него се подготвят
Коментари Харесай

Коронацията на крал Чарлз III: Как ще се случва по часове?

Милиони хора в Обединеното кралство и отвън него се приготвят да отпразнуват . Тя ще се организира в Уестминстърското абатство на 6 май и кралят, който ще бъде коронован дружно с кралицата консорт, ще бъде 40-ият монарх, коронован там от 1066 година насам.
Денят на коронацията ще съчетава религиозна работа и обилна гала. Той ще включва традиции, датиращи отпреди повече от 1000 години. Ето по какъв начин се чака да протече съгласно Би Би Си:
06:00 ч.

Официалните тържества ще стартират с върволица от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство, а зоните за наблюдаване по маршрута ще бъдат отворени в 06:00 ч. британско време.


Кралската върволица до Уестминстърското абатство Снимка: BBC
 

Общественият достъп до местата по продължение на пътя The mall и улица „ Уайтхол “ ще се реализира по реда на постъпване и обслужване, като при запълване на местата за публични прожекции в Хайд парк, Грийн парк и парк „ Сейнт Джеймс “ хората ще бъдат насочвани към тях.
Пред Бъкингамския замък ще има издигнати трибуни за поканените посетители, в това число ветерани от въоръжените сили и чиновници на Националната здравна работа и обществените грижи.
09:45 ч.

Малко под 200 члена на въоръжените сили - множеството от суверенния конвой на кавалерията, ще вземат участие в процесията до Уестминстърското абатство. Те ще стартират да се събират от 09:45 ч. английско време.
Други 1000 военнослужещи ще се изредят по маршрута, само че цялата върволица ще бъде доста по-малка от еквивалента ѝ през 1953 година, когато измежду участниците са били други и министър-председатели на страните от Британската общественост.
10:20 ч.

Процесията ще тръгне в 10:20 ч. английско време, като ще се движи по пътя The mall до площад „ Трафалгар “, а по-късно надолу по „ Уайтхол “ и улицата край Народното събрание. След това ще завие към площад пред Народното събрание и Главното светилище, с цел да стигне до Голямата западна врата на Уестминстърското абатство.
В прорез с традицията, крал Чарлз и кралицата консорт Камила ще пътуват в държавната карета Diamond Jubilee, а не в остарялата и по-неудобна златна държавна карета.
 
Държавната карета Diamond Jubilee Снимка: BBC
 

Държавната карета Diamond Jubilee е направена през 2021 година в Австралия, с цел да означи 60 години от ръководството на .

10:53 ч.

Очаква се процесията да дойде в Уестминстърското абатство в 10:53 ч. английско време, като кралят евентуално ще бъде облечен във военна униформа вместо в обичайните бричове и копринени чорапи, носени от кралете преди него.

 
Кралското облекло Снимка: Getty Images
 

11:00 ч.

 ще влезе през огромната западна врата на Уестминстърското абатство и ще премине през наоса, до момента в който стигне до централното пространство в абатството.

 
символите на кралската власт Снимка: BBC
 

Церемонията ще стартира в 11:00 ч. английско време и ще бъде придружена от музика, определена от краля, с 12 нови поръчани творби, в това число едно от Андрю Лойд Уебър, и гръцка православна музика в памет на бащата на краля - принц Филип.
Внукът на краля принц Джордж, ще бъде измежду присъстващите в Уестминстърското абатство, дружно с внуците на Камила - Лола, Елиза, Гас, Луис и Фреди. Някои от участниците в процесията в абатството ще носят регалиите преди краля, като множеството предмети ще бъдат сложени на олтара, до момента в който не се наложи да бъдат употребявани по време на церемонията.
Какво са регалиите?

Според уеб страницата на кралското семейство Обединеното кралство е единствената европейска страна, която към момента употребява при коронации регалии - знаците на кралската власт като корона, сфера и жезъл. Отделните предмети символизират разнообразни аспекти от службата и отговорностите на монарха.

 
символите на кралската власт Снимка: BBC
 

На Чарлз ще бъдат връчени кралската сфера, скиптърът на властта с кръст, скиптърът на суверена с гълъб и други предмети в основни моменти от церемонията. А на Камила ще бъдат връчени жезълът на кралицата консорт с гълъб и скиптърът на кралицата консорт с кръст - огледално копие на скиптрите на краля.
Службата има няколко стадия и се чака да продължи малко под два часа.
Първи стадий: Разпознаване

Крал Чарлз ще бъде показан на народа - традиция, датираща от англосаксонски времена. Застанал до 700-годишния стол за коронация, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби ще се обърне към всяка страна на абатството и ще прогласи Чарлз за " безспорен крал ", след което ще помоли паството да покаже своята респект и работа. Събранието ще извика " Бог да пази краля! ".

 
Стола на Свети Едуард Снимка: Reuters
 

Смята се, че столът за коронация, прочут още като стол на Свети Едуард или стол на крал Едуард, е най-старата мебел в Обединеното кралство, която към момента се употребява по първичното си предопределение. На него са короновани общо 26 монарси.

 
Снимка: BBC
 

Втори стадий: Клетва

Кентърбърийският архиепископ ще изиска от крал Чарлз да удостовери, че ще съблюдава закона и Англиканската черква по време на ръководството си, преди кралят да постави ръка върху Светото евангелие и да постави коронационната клетва.

Трети стадий: Помазване

Церемониалната тога на краля ще бъде свалена и той ще седне на коронационния стол, с цел да бъде помазан, като се подчертае духовният статус на владетеля, който е и глава на Англиканската черква. Архиепископът ще излее особено масло от ампулата - златна колба, върху коронационната лъжица, след което ще помаже краля под формата на кръст на главата, гърдите и ръцете му.

 
Специалната ампула и лъжица за корноване Снимка: BBC
 

Самото масло е създадено за коронацията от маслини, събрани от две горички на Елеонския рид в Йерусалим, и осветено на специфична гала в църквата на Божи гроб в града.

12:00 ч.

Четвърти етап: Инветитура

Това е безусловно моментът на короноването, когато кралят ще носи короната на Свети Едуард за единствен път в живота си. Крал Чарлз III ще бъде едвам седмият монарх, който ще я носи след Чарлз II, Джеймс II, Уилям III, Джордж V, Джордж VI и Елизабет II, която за финален път я носи на личната си коронация през 1953 година

 
Короната на Свети Едуард Снимка: BBC
 

Първо на краля ще бъдат връчени предмети, измежду които са кралската сфера, пръстенът за коронация, скиптърът с кръст, който съставлява властта, и скиптърът на суверена - златен скиптър, увенчан с бял емайлиран гълъб.
По обяд архиепископът ще сложи короната на Свети Едуард на главата на краля, ще прозвучат тръбни звуци и ще бъдат създадени оръжейни салюти в цяла Англия.
Пети стадий: Интронизация

В заключителната част на церемонията кралят се възкачва на трона. Народните представители коленичат пред монарха, с цел да му отдадат респект. Смята се, че принц Уилям ще бъде единственият кралски херцог, който ще отдаде респект на крал Чарлз.
След това кралицата консорт ще бъде помазана по същия метод и коронована. Тя ще бъде възкачена на трона с по-опростена гала, макар че няма да поставя клетва. Тя ще бъде коронована с короната на кралица Мери.
Заминаването

Кралят и кралицата консорт ще слязат от троновете си и евентуално ще влязат в параклиса „ Свети Едуард “. Там Чарлз ще смъкна короната на Свети Едуард и ще постави Имперската държавна корона, преди да се причисли към процесията, която ще излезе от абатството, до момента в който звучи националният химн.

 
Снимка: BBC
 

13:00 ч.

Кралят и кралицата консорт ще се върнат в Бъкингамския замък по противоположния маршрут, по който са пристигнали. Този път те ще пътуват в 260-годишната златна държавна карета, употребена при всяка коронация след тази на Уилям IV през 1831 година

 
Златната държавна карета Снимка: BBC
 

Преминаването (2,29 км) до територията на двореца лишава към 33 минути, а самата върволица се чака да премине през една точка за към 22 минути.

 
Процесията до Бъкингамския дворец Снимка: BBC
 

13:33 ч.

Очаква се кралят и кралицата консорт да влязат в Бъкингамския замък през централната арка в 13:33 ч. английско време и след къса пауза да дойдат на градинската тераса, където ще получат кралски привет и три тостове в 13:45 ч.

14:15 ч.

След коронацията на Едуард VII през 1902 година стана всекидневно новият монарх да поздравява тълпите в The Mall от балкона на Бъкингамския замък с присъединяване на членове на кралското семейство. Бъкингамският замък удостовери, че крал Чарлз и кралица Камила ще продължат традицията.

 
Балкона на Бъкингамския дворец Снимка: Getty Images
 

Присъстващите ще станат очевидци на края на обществените тържества денем с шестминутен полет, в който ще вземат участие военнослужещи от армията, кралските военноморски сили и кралските военновъздушни сили, а кулминационната точка ще бъде шоуто на „ Червените стрели “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР