Милиони хора страдат от синдрома на хроничната умора (СХУ), който

...
Милиони хора страдат от синдрома на хроничната умора (СХУ), който
Коментари Харесай

Хората със синдром на хроничната умора са изтощени на клетъчно ниво

Милиони хора страдат от синдрома на хроничната отмалялост (СХУ), който се характеризира с възприятие на отмалялост, което не изчезва даже след отмора и е съпроводено от температура към 37°С, без да е прочут заразен или различен извършител на положението.

Сега учени от Университета на Нюкасъл са открили, че бели кръвни кафези, взети от кръвта на пациенти, страдащи от СХУ, създават по-малко сила , в сравнение с клетките на здрави хора.

Досега на положението постоянно се гледаше като на психически проблем , само че новото изследване демонстрира, че това не е по този начин .

Учените взели мононуклеарни кафези от периферната кръв (PBMC) от здрави и от страдащи от синдрома хора и ги сложили в оптимални условия и в условия на стрес , с цел да ревизират способността на клетките да се оправят с ниски равнища на О2 .

 Снимка 322444

Така откривателите открили, че клетките на болните пациенти съумяват да усилят количеството на силата, която създават при условия на стрес единствено с 50% , до момента в който клетките на здравите хора увеличавали силата си съвсем двойно .

Изглежда страдащите от СХУ за изтощени на клетъчно равнище , само че са нужни още доста изследвания, с цел да се откри повода и за останалите признаци на болестта - болките в мускулите, затруднени познавателни качества и заспалост.

Състоянието визира най-вече дамите и се счита, че обгръща към 2,6% от международното население.

Изследването е оповестено в PLOS One.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР