Милиони физиономии на лични карти, шофьорски книжки и куп други

...
Милиони физиономии на лични карти, шофьорски книжки и куп други
Коментари Харесай

Нямате фотографска памет? Ето как да се справите с този проблем

Милиони физиономии на персонални карти, шофьорски книжки и куп други документи със фотоси на разнообразни хора минават през ръцете и очите на граничните чиновници, на служителите на реда, чиновници по сигурността, криминалисти, портиери, учители, и всевъзможни други експерти, чиято работа е обвързвана с други хора. В сериозни обстановки е основно да бъде взето вярно решение – да вземем за пример за различаване на нападател по видеокамери с отчасти намерено лице. Милиони хора са изправени пред действителната опция да изгубят работата си в случай че не реагират вярно и не разпознаят индивида против себе си.

Един елементарен „ хак “ може да промени живота на хората, които нямат фотографска памет за лица. В изследване, оповестено през днешния ден, учените от UNSW потвърждават, че фокусирането върху ушите на индивида и избрани белези на лицето усъвършенстват точността на различаване с 6 %.

Макар и непретенциозно на пръв взор, това е доста нарастване, тъй като даже умел личен състав за идентифициране на лица може да сбърка до един на всеки двама, когато става въпрос за сравняване на фотоси с непознати лица.
Видите ли това по колата - някой е опитвал да я открадне
Неработещ ключ, деактивирана алармена система или просто счупени ключалки са най-очевидните знаци, че колата ви е на път да бъде открад...
Прочети повече
В новото си проучване в Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition, учените от UNSW разказват по какъв начин къс онлайн курс за образование, който те са създали, е научил хората да вършат тъкмо противоположното на това, което множеството курсове за различаване на лица ще ви научат.

Вместо да се концентрират върху лицето, което е и нормалният метод, по който човешкият мозък обработва лицата, участниците бяха ориентирани да прегледат две характерни области на лицето, които се оказаха най-силните диагностични характерности – ушите и белези като бенки, лунички, пъпки и окосмяване. 

" Оказва се, че разделянето на лицето на части като пъзел, е потребна тактика при съпоставянето на непознати лица. Това е нещо, което единствено дребен брой експерти по различаване на лица са подготвени да вършат ", споделя водещата в проучването доктор Алис Таулър и добавя, че ушите и белезите на лицето съдържат най-вече информация за самоличността от всички останали черти на лицето.

За да тестват тази догадка, доктор Таулър и нейният проучвателен екип организира опит: група хора е разграничена на две и на едната е казано да се концентрира върху ушите и белезите на лицето, а на другата – върху формата на лицето и устата. До края на образованието участниците в първата група демонстрира 6% усъвършенстване в способността да разпознаят непознати лица, до момента в който тези, фокусирани върху формата на лицето и устата, не означават прогрес в разпознаването.

Още от ПОЛЕЗНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР