Милиардерът Васил Божков – Черепа кацна на терминал 2 на

...
Милиардерът Васил Божков – Черепа кацна на терминал 2 на
Коментари Харесай

Първо в Narod.bg: Арестуваха Черепа!

Милиардерът Васил Божков – Черепа кацна на терминал 2 на летище „ София “ с полет от Дубай и мигновено е подложен на медицински обзор, след което задържан за 72 часа! Новината, че хазартният необут се прибира след над 3 години насилствена имиграция, заяви само Narod.bg още в сряда.

„ Кацнах. Имам среща с бухалките “, написа Божков във фейсбук след приземяването на самолета му.

Адвокатът, с който дойде предприемачът, е швейцарецът Стоян Баумайер. Очаква се той да направи малко изказване пред медиите след минути. 

След приключването на 72-часовата мярка наблюдаващите прокурори ще преценяват дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “. 

По-рано през днешния ден Васил Божков удостовери, като разгласява следното обръщение във фейсбук:

„ Днес се прибирам. След всички спънки, които Гешевата прокуратура и другите принадлежности ми сътвориха. Ще кацна в София към 15:30 “, написа той в обявата си, като към нея има прикачена фотография на Божков в аероплан.

От Софийска градска прокуратура (СГП) оповестиха, че в случай че в реалност се върне в България, „ Гранична полиция “ би следвало да го задържи, за период до 72 часа.

„ След установяването на лицето, органите на Министерство на вътрешните работи следва да го предадат на представители на досъдебното произвеждане, а точно – следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвинен по три броя наказателни каузи.

Реклама

Лицето следва да бъде разпитано в качеството му на обвинен, като по-късно наблюдаващите прокурори ще преценяват дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “, която следва да се дефинира от съда “, прецизират от СГП.

По-късно денем вътрешният министър Калин Стоянов разгласи, че Божков ще бъде арестуван при идването си.

Адвокат Георги Гатев удостовери пред „ Дневник “, че Васил Божков лети за София. По думите му няма да може да бъде посрещнат на летището, защото има процедури, които би трябвало да се спазят. Освен това Гатев чака Божков да бъде арестуван. Юристът изясни, че дали Божков ще приказва пред медиите, взема решение той самият и дали това ще стане ще се разбере в идващите дни. Гатев отхвърли изказвания в медиите, които дефинира като спекулации, по въпроса за задачата на връщането на Божков и какво щяло да произтече от това.

През май Божков заяви във фейсбук, че е подготвен да се върне в България като очевидец и от това би трябвало да се опасява някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Бизнесменът бе притеглен като обвинен за 19 закононарушения през 2020 година, като прокуратурата направи извод, че е нанесъл вреда на бюджета за над 550 милиона лв., които компанията му „ Национална лотария “ е икономисала от такси.

През юни 2021 година Божков бе глобен от световния закон „ Магнитски “. Според Съединени американски щати някогашният финансов министър Владислав Горанов, който пък бе глобен по „ Магнитски “ при започване на тази година, е употребявал поста на министър на финансите, с цел да подкрепи подкупването на български държавни лица и да лиши българската страна от данъчни приходи в интерес на български олигарси и от това е произлязла вреда за към 600 милиона лв.. Твърденията на Божков са, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал на Горанов 20% от облагата в пачки от 500 евро, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му „ за по-дребни суми, за други потребности “.

През март 2022 година Божков удостовери, че е дал сведения пред полицията по следствието, по което бяха задържани някогашният министър председател Борисов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и Горанов, като уточни, че е дал пред полицията имената и на други хора – Кирил Домусчиев, някогашния министър на правораздаването Данаил Кирилов и някогашния вицепремиер Валери Симеонов.

Божков удостовери и че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси документално, на които той също документално е отговарял. Още тогава той изрази подготвеност да бъде разпитан отдалечено по сигналите, които е изпратил, а в случай че не бъде търсен с алена бюлетина на Интерпол, е подготвен да се прибере и в България, с цел да даде показания.

От прокуратурата изпратиха до Обединените арабски емирства искане за разпит посредством видеоконферентна връзка на Божков, само че без отговор. Държавното обвиняване изпрати това искане близо две години откакто стартира следствията против Божков и откакто повтаряше, че той би трябвало да се яви персонално.

През февруари 2023 година прокуратурата заяви, че на обвинения Божков е дадена опция да се яви непринудено пред българските проверяващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, в това число да даде пояснения по делото. Добави, че са му посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното произвеждане в България.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР