Милиардерът Илон Мъск обещава повече свобода на изразяване в социалната

...
Милиардерът Илон Мъск обещава повече свобода на изразяване в социалната
Коментари Харесай

След продажбата на Мъск, Twitter може да стане по-зависим от Китай

Милиардерът Илон Мъск дава обещание повече независимост на изложение в обществената мрежа Twitter след договорката, която през вчерашния ден бордът на шефовете утвърди - само че кадърен ли е да съблюдава това заричане със зависимостите си от Китай?

Пийт Суини от " Ройтерс " напомня, че платформата стана известна със сериозните си ограничавания против китайските държавни медии през последните години. Twitter блокира стотици хиляди профили на китайски тролове и постави предизвестия на профилите на държавните медии. А критикуващите Поднебесната империя и комунистическата й власт употребяват платформата изцяло свободно.

Мъск твърди, че не чака да печели от Twitter, когато я смъкна от борсата. Но в случай че стартира да губи? 50% от неговите коли Tesla се създават в Шанхай, а китайският пазар купува към четвърт от цялото му произвеждане. И този подробност не бе пропуснат от китайския държавен таблоид Global Times в новината за продажбата на платформата.

За разлика от Twitter, който към този момент две години е на загуба, Tesla е главният източник на благосъстоянието на Мъск. И е обществена компания - т.е. нейните решения не зависят единствено от него.

Доскоро сървърите на Twitter бяха в огромна степен предпазени от дългата ръка на Китай - мъчно е да се повлияе на доста притежатели с разнородни ползи. Когато собствеността е съсредоточена в един човек, обаче, е задоволително да притиснеш него.

А Китай няма проблеми да употребява сходен метод. Прекрасен образец са " Дисни ", които на Запад играят ролята на компания, защитаваща правата на малцинствата, само че не се свени да цензурира всевъзможни ЛГБТ подиуми в свои филми, предавани в Китай. Просто американската компания не може да си разреши да загуби този голям пазар.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР