Мигрант се гаври с германско момиче, а полицията заплашва майка

...
Мигрант се гаври с германско момиче, а полицията заплашва майка
Коментари Харесай

Пет лъжи от руските социални мрежи

" Мигрант се гаври с немско момиче, а полицията заплашва майка ѝ ", " Германска бабичка се дами за млад мигрант " – тези " топ-новини " от съветските обществени мрежи събират хиляди лайкове. Обединява ги единствено едно: че са неистини.

Фалшиви вести , операции, дезинформации , различни обстоятелства – това събитие има разнообразни наименования.  Измислиците, популяризирани в обществените мрежи, нерядко въздействат съществено на публичните полемики и основават килнат облик на действителността. Ето някои от най-популярните „ фалшив нюз “ за Европейски Съюз и Германия, придобили голяма известност в Русия през 2018:

Фейк №1 във Facebook: Германска бабичка се ожени за млад емигрант

Развлекателният блог " Народный+ " събра близо четири хиляди отзива във Facebook, поразявайки читателите си с новината, че 85-годишна бабичка в Германия се е омъжила за 18-годишен емигрант. За меродавност към текста са прибавени и две фотоси на тази необикновена съпружеска двойка.

В реалност на фотографията са 70-годишната шведка Мона-Лиза Ларшон и нейният 19-годишен ухажор Азис Маганда от Уганда. Тази история няма безусловно никаква връзка с тематиката за бежанците в Европа. Тя съставлява по-скоро образец за взрива на организациите за запознанства в Уганда. Според информация на изданието OZY, в тази африканска страна идват пенсионери от западни страни, които търсят завършения или интимни сътрудници измежду локалните поданици.

Азис Маганда е втори сходен сътрудник на Мона-Лиза Ларшон. Година по-рано тя се омъжила за другугандиец, с който се разделила единствено след няколко месеца.-->

Фейк №2 във Facebook: Ако се ожениш за исландка, получаваш 5000 евро

Една прекомерно остаряла история, освен това измислена, бе претоплена от уеб страницата " Прима ". Според този фалшив, Исландия плащала по 5000 евро месечно на тези чужденци, които сключат брак с локална жена. Това известие, написано на прекомерно слаб английски език, се появи за първи път през 2016 година в Африка. Информацията неотложно беше опровергана, само че все пак се трансформира в шлагер из съветските обществени мрежи: постингът, препращащ към съответната публикация на съветски език, разсъни интереса на   няколко хиляди потребители и събра 58 лайка и 7 коментара във Facebook.



Фейк №1 в Туитър: Престъпление на мигрант и несъответстваща реакция на немските управляващи

Най-популярният фалшив, обвързван с Европа, бе обява на политическия наблюдаващ на осведомителната организация " Россия сегодня " Владимир Корнилов. Тя събра общо 3003 интеракции. Авторът на туита манипулира обстоятелствата и написа, че немската полиция е заплашила майката на момиче, станало жертва на полово посягане, вместо да предприеме дейности против извършителя-мигрант. Каква е истината? Случаят на полово посягане против 12-годишно момиче във трен е автентичен. Майката по-късно разгласила във Facebook фотографията на обвинения, с цел да бъде разпознат и издирен. 
Мда сякаш... В Германии мать 12-летней девочки, которую сексуально домогался в поезде темнокожий вид, разместила в Фейсбуке его фото с просьбой помочь опознать его. Полиция велела удалить фото, а женщине грозит наказване, т.к. размещать фото человека без согласия того - преступление
— Vladimir Kornilov (@Kornilov1968) Полицията се обърнала към дамата и я призовала да смъкна фотографията от Facebook, защото законът не позволява частни лица да организират публично търсене. Подобно нещо е в компетенциите единствено на полицията. Поради това полицейските чиновници предизвестили дамата, че показаният на фотографията мъж теоретично би имал право да заведе дело против нея. Казали ѝ също, че с публикуването на фотографията тя в реалност затруднява издирването, тъй като обвиненият може да се укрие.

С други думи органите на реда просто помолили майката да разреши на следователите да си правят работата в сходство със закона. Всъщност, още сега на публикуването на подправеното известие от Корнилов, обвиненият мигрант е бил към този момент арестуван и изпратен в предварителния арест.

Фейк №2 в Туитър: Европейски Съюз лимитира използването на WhatsApp.

Този туит на блогъра " Гласът на  Мордор " беше споделен и лайкван хиляди пъти. В него се внушава, че сред дейностите на Европейски Съюз и тези на съветските управляващи, които постановат от ден на ден ограничавания на интернет, няма кардинална разлика.

Сравнението обаче е изцяло несвоевременно: От май предходната година в Европейски Съюз влезе в действие общ правилник за отбрана на персоналните данни, който апропо дава на европейските жители правото да се осведомят за събраните за тях данни и да изискват тяхното изтриване. Новият правилник изисква и единодушието на родителите на младежи под 16-годишна възраст за запазване и обработка на персоналните данни на децата им в интернет.
- Вы слышали, WhatsApp запретили использовать детям до 16 лет!
- Господи, сколько этот режим может издеваться над своим народом! Путин должен уйти!
- Так это же в Евросоюзе.
- Ну избор же молодцы какие, оберегают моральное здоровье юного генерации! Это настоящая забота о людях!
— Голос Мордора (@spacelordrock) Именно затова WhatsApp по своя самодейност увеличи възрастта за регистрация на своите ползватели. Всъщност и до момента минималната възраст за регистрация в WhatsApp и в другите месинджъри беше 13 години, единствено че това не се управлява. Новият правилник за отбрана на персоналните данни също не изисква сходен надзор.

Фейк №3 в Туитър: В Германия вършат пенсионна промяна, която е по-страшна и от съветската.

Германия нараснала пенсионната възраст на 67 години за всички – по същото време, по което и Русия. Скоро пенсиите на германците щели да намалеят, а парите, които те са длъжни да внасят за пенсия – непрекъснато да се усилват. Това твърди блогърката Анна Кисличенко и получава 1517 утвърждения в мрежата. Проблемът е в това, че в тази вест няма нищо правилно. Първо: решението за повишение на пенсионната възраст в Германия беше взето още през 2007 и влезе в действие през 2012 година. Второ: Германското държавно управление подсигурява, че до 2025 година равнището на пенсиите и на вноските ще останат постоянни, а въпросът за възможна смяна въобще няма да бъде обсъден.

В края на 2017 година междинната пенсия в Германия надвишаваше 1300 евро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР