Мигранският натиск върху европейските граници намаля значително в годината на

...
Мигранският натиск върху европейските граници намаля значително в годината на
Коментари Харесай

Коронавирусът спря мигрантите по пътя им към ЕС

Мигранският напън върху европейските граници понижа доста в годината на пандемията. Броят на хората, нелегално минали границите на Европейски Съюз,. е понижен с 13 % до към 124 000 души, заяви през днешния ден Фронтекс. " Това е най-малкият брой противозаконни прекосявания на границите от 2013 година насам ", се споделя в изказване на Европейската организация за гранична и брегова защита, представено от БГНЕС. Спадът се дължи значително на обвързваните с COVID-19 ограничавания в напредването през 2020 година и по-строгия граничен надзор.

Но до момента в който общият брой на мигрантите е намалял, е записано нарастване по маршрутите през Западна Африка, Централното Средиземноморие и Западните Балкани, допълват от Фронтекс. Засечените мигранти са най-често сирийци, следвани от тунизийци, алжирци и мароканци.

Най-голям спад се следи по миграционния кулоар в Източното Средиземноморие през Гърция, където броят на влизащите в Европа е намалял с повече от 75% до към 20 000.

Броят на противозаконните прекосявания на граници в Западното Средиземноморие е намалял с 29%. През 2020 година обаче Канарските острови означиха рекорден брой на пристигналите там мигранти. Маршрутът от Африка през Канарите е употребен от над 22 600 незаконни мигранти, което е 8 пъти повече спрямо миналата година.

„ Трафикантите постоянно употребяват огромни риболовни кораби, които могат да транспортират по-голям брой хора, избягали от западноафриканските страни като Мавритания, Сенегал и Гамбия “, се споделя в изказването.

Броят на незаконните мигранти по маршрута през Западните Балкани също се е нараснал с над 75% до към 27 000 души. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР