Мигането е процес, при който очите се овлажняват и се

...
Мигането е процес, при който очите се овлажняват и се
Коментари Харесай

Чрез мигането мозъкът се рестартира

Мигането е развой, при който очите се овлажняват и се защищават от дразнители. Всички хора и животни мигат, като се изключи някои студенокръвни типове. Обикновено човек мига към двадесет пъти в минута. Някои хора мигат даже по-често, само че това може да се дължи на някакво терзание.

Оказва се, че 10% от времето на зрелия човек минава тъкмо в намигване. Бебетата пък мигат доста по-рядко, защото през повече време спят и не се нуждаят толкоз, колкото възрастните, от навлажняване на очите.

Екип от учени от университета в Осака, с началник Taмами Накано, разкрил още нещо любопитно за мигането. Специалистите имали съмнения, че по време на честото намигване мозъкът в действителност се „ рестартира “. Чрез мигането той по-лесно се „ превключвал “ от даден обект към различен.

Повечето хора мигат в съответни обстановки. Обикновено го вършат по време на четене, когато стартира нов абзац или по време на диалог, когато говорещият има пауза в речта си. Казано по различен метод, всекидневно хората мигат след логичен приключени събития.

 Очи

Чрез мигането един тип се рестартира положението на вниманието в невронната мрежа, намираща се в частта на мозъка, която дава отговор за различаване на обектите, а също и за пренасочване на вниманието от даден обект към различен.

Неврофизиолозите от университета в Осака решили да ревизират своите догатки посредством един елементарен опит. По време на проучването участниците гледали английския комедиен сериал Мистър Бийн. Междувременно експертите следели интензивността на невронната им мрежа чрез скенер.

Те забелязали, че щом по време на някоя сцена доброволците мигнели, техните мозъци за част от секундата ставали пасивни. Същевременно намалявала и интензивността на невронната мрежа-скенерът отчитал спад в притока на кръв в свързаната с това част на мозъка по време на мигането.

Учените още не са наясно за какво мозъкът си служи с намигване, с цел да пренасочи вниманието си от един обект към различен. Тъй като този въпрос им е безпределно забавен, те мислят да проведат и други проучвания в бъдеще.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР