Методът се нарича гръбначно-мозъчна стимулацияВ Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ

...
Методът се нарича гръбначно-мозъчна стимулацияВ Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ
Коментари Харесай

За пръв път: Имплантираха устройства против болка на пациенти у нас

Методът се назовава гръбначно-мозъчна стимулация

В Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ " Св. Иван Рилски “ бяха вградени първите в Българияустройства за битка с хроничната болежка. Интервенцията е осъществена на 18 октомври т.г. Днес, месец по-късно, двете пациентки се усещат чудесно и лекарите взимат решение за обявяване на резултатите. Преди седмица първата сходна процедура е осъществена и в УМБАЛСМ " Пирогов “, оповестяват от пресцентъра на Института за здравно обучение.

Методът се назовава гръбначно-мозъчна стимулация - Spinal Cord Stimulation. Той дава късмет на пациенти с дългогодишна болежка да живеят обикновено, без непрекъснат банкет на лекарства и странични резултати. Наричан е още " пейсмейкър за болката “. Върху обвивките на гръбначния мозък се вграждат непрекъснати електроди, които са свързани с подкожен генератор на импулси. През тях се предават нисковолтажни, високочестотни, електрически сигнали, които прекъсват предаването на болестните импулси и те не доближават до основния мозък. Особено ефикасна е при хронична болежка след гръбначна хирургия, необратими увреждания на гръбначните дискове, или при плексусни повреди.

" Тъй като този вид болежка, резистентната болежка, се генерира на равнището на гръбначния мозък и в случай че влияем на този гръбначен мозък с избрани електрически импулси, можем да понижим доста интензитета на болката. Всъщност слагаме едно електродче на равнището на крайната част на гръбначния мозък “, изясни доцент доктор Красимир Минкин, специалист-неврохирург в УМБАЛ " Св. Иван Рилски “, началник на Центъра по епилептична хирургия, който извърши първите имплантации. Той бе подпомаган от доцент доктор Митя Бенедитич, Клиника по неврохирургия в Любляна, Словения – един от най-опитните хирурзи, употребяващи този способ.

Първите български пациенти, на които бе прибавен методът, са оперирани в УМБАЛ " Св. Иван Рилски “ и са дами – на 66 и 73 години. И двете са претърпяли предишни интервенции на гръбначния дирек. Въпреки положителните резултати от интервенциите, увредите на нервите остават и рефлектират като мощни, инвалидизиращи болки в региона на краката.

Днес, месец след интервенцията, те към този момент не усещат болежка. В УМБАЛСМ " Пирогов “ процедурата е приложена от проф. доктор Николай Габровски, шеф на Клиниката по неврохирургия и доктор Петър Илков. Двамата оповестиха, че оперираният 70-годишен мъж също е с отлични резултати.

Благодарение на напъните на Дружеството по неврохирургия, тази година НЗОК взе решение да заплаща метода, като финансира напълно вградената система. Досега тя е финансирала сходни интервенции в чужбина, само че през днешния ден към този момент е допустимо стимулацията да се прави и в България. Тази година са утвърдени за финансиране 10 процедури, като цената на всяка е към 60 000 лв.. За пациента те са изцяло безвъзмездни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР