Металургичните предприятия по света не са известни като най-чистите индустриални

...
Металургичните предприятия по света не са известни като най-чистите индустриални
Коментари Харесай

Стомана и пара: Какво представлява първото зелено металургично предприятие в Европа

Металургичните предприятия по света не са известни като най- " чистите " индустриални мощности. Всеки, който помни небето към " Кремиковци " или най-малко го е виждал на фотография, знае какъв е резултатът от работата на доменните пещи - изключително в случай че системите за пречистване на въздуха не работят добре. Една започваща компания в европейския Север обаче желае да сътвори първото огромно " зелено " дружество в този бранш.

H2 Green Steel дори не е съществувала преди пандемията, само че в този момент строи първия си цех. Технологията ѝ е основана на водорода и по този начин понижава нездравословните излъчвания с до 95%, споделя в собствен материал Би Би Си.

От една " зелена " концепция към друга

Стартъпът се появява поради потребностите на огромния производител на акумулатори за предпазване на сила Northvolt - компанията стартира да търси по-екологичен метод да създава стоманата, която ѝ е нужна и работата в тази посока стартира с финансиране от двама от създателите ѝ.
 Снимка 607439
Източник:

Избрано е място надалеч в северната част на Швеция - в Боден, на 900 км от Стокхолм. Най-важна е т.нар DRI кула, в която става реакцията сред водорода и желязната руда. За разлика от захранваната с кокс доменна пещ, тук не се отделят парникови газове, а единствено водни пари.

H2 Green Steel ще си създават водорода от водата на близка река с електричество от вятърен парк и Водноелектрическа централа.

Какво следва?

Целта е производството да стартира през 2025 година Вече има подписан контракт и за градежа на подобен цех в Испания, има интерес и от Бразилия.

Година по-късно се чака да проработи и конкурентният план на Hybrit - взаимно сдружение на металургичната SSAB, добивната компания LKAB и енергийната Vattenfall.
 Научен пробив прави металургията 90% по-
Научен пробив прави металургията 90% по- " зелена "

Въглеродните излъчвания на предприятията могат да се употребяват в самото произвеждане

Водородна металургия ще има и във Франция до 2027 година, а немският колос Thyssenkrupp има упоритостта да стане напълно въглеродно безпристрастен до 2045 година ArcelorMittal влага в " зелени " планове в Северна Испания дружно с държавното управление в Мадрид. Британски учени пък работят по технология, която би разрешила потреблението на водород и във към този момент налични доменни пещи.

H2 Green Steel се надяват до 2030 година да стигнат размер на производството от 5 млн. тона на година - при към 2 милиарда общо в света по данни от сектора. " Капацитетът в Швеция ще е капка в морето ", отбелязва пред Би Би Си Катинка Лунд Ваагсетер от брюкселския тинк-танк E3G. Както излиза наяве, заводът в студения шведски север може да е капка в морето, само че ще е чиста капка - и надалеч не последна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР